Марас: Улазак Хрватске у ЕУ шанса и за БиХ

Свјетлана Тадић
Марас: Улазак Хрватске у ЕУ шанса и за БиХ

И Хрватска и БиХ ће своје односе послије уласка Хрватске у чланство Европске уније наставити да граде на основу Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ. Како у сличној ситуацији није било застоја у односима Хрватске и Словеније, не видим зашто би их било између Хрватске и БиХ. Управо супротно.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар предузетништва и занатства Хрватске Гордан Марас.

ГЛAС: Како оцјењујете сарадњу БиХ и Републике Српске са Хрватском када је у питању предузетништво и занатство и како је унаприједити?

МAРAС: БиХ је међу нашим најважнијим спољнотрговинским партнерима. Како у Хрватској не водимо посебне статистике о трговинским односима с ентитетима у БиХ, могу само претпоставити да и сарадња наших с предузетницима из Српске битно не одступа од сарадње с њиховим пословним партнерима у читавој БиХ. И у условима глобалне кризе и рецесије привредна сарадња између Хрватске и БиХ понешто је расла, док је с великом већином других земаља, па и оних које су нам највећи и најважнији партнери, мање или више падала. Тржиште БиХ нам је послије италијанског највеће извозно тржиште јер смо и у првих осам мјесеци ове године извезли робе и услуга у вриједности од 5,84 милијарде евра, готово 200 милиона евра више него у истом лањском периоду. И укупна робна размјена с БиХ у вриједности од око 8,6 милијарди куна (око два милиона КМ) одмах је иза наше укупне робне размјене с Италијом и Њемачком, с тим да једино с БиХ остварујемо суфицит у робној размјени, што само по себи говори колико је нашим предузетницима и занатлијама важна привредна сарадња и тржиште БиХ. Хрватске компаније су послије Холандије највише инвестирале у БиХ, готово 550 милиона евра. Компаније из БиХ су у Хрватску до сада уложиле око 100 милиона евра, и по висини улагања су на 26. мјесту. Простора за инвестирање има у оба смјера, очигледно. И наше приступање ЕУ средином сљедеће године подстаћи ће барем нешто више улагања у оба смјера, како би дио наших компанија и даље лакше пословао на тржиштима БиХ, али и како би дио компанија из БиХ преко својих компанија-кћери у Хрватској, у које ће евентуално инвестирати, пословао не само у Хрватској, него на читавом тржишту ЕУ. Много простора за унапређење сарадње видим и у могућностима заједничког наступа на трећим тржиштима. 

ГЛAС: Колико би улазак Хрватске у ЕУ могао да смањи увоз производа у Хрватску из земаља региона, односно да смањи извоз из БиХ у Хрватску?

МAРAС: Неких ће промјена бити у робној размјени Хрватске са земљама из региона, односно с чланицама ЦЕФТA, па и са БиХ. Ипак, нема разлога да наше чланство у ЕУ погорша те односе. Прије бих рекао да ће их унаприједити и побољшати. И Хрватска и БиХ ће своје односе послије нашег уласка у чланство ЕУ наставити да граде на основу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ. Како у сличној ситуацији није било застоја у односима Хрватске и Словеније, не видим зашто би их било између Хрватске и БиХ. Управо супротно. Као што је Хрватска своје односе са Словенијом и осталим чланицама ЕУ развијала на основу свог ССП-а с Унијом и при том читав свој систем и правила игре усклађивала с европским насљедством, тако ће и БиХ бити додатно подстакнута да успјешно и брже савладава препреке на путу према чланству у ЕУ. Хрватска ће јој у томе колико год може помагати, јер је то и у нашем интересу.

ГЛAС: Који је, према Вашем мишљењу, најбољи начин да се БиХ припреми за улазак Хрватске у ЕУ, да би хрватско тржише било, у ствари, и њена могућност за излазак на тржиште цијеле ЕУ?

МAРAС: Формула је једноставна: досљедно примјењивати ССП који је БиХ потписала са ЕУ и наставити процес приступања Унији, што претпоставља преузимање европског правног насљеђа и стандарде који важе на тржишту ЕУ. Није лако, али је дугорочно корисно јер доприноси и квалитетнијем унутрашњем уређењу земље и њене привреде, чини нас конкурентнијим на европском и свјетском тржишту, а тиме и успјешнијим у развоју и расту привреде и земље у цјелини. 

Улога привредника

ГЛAС: Колика је улога привредника у прилагођавању чињеници да ће Хрватска постати члан ЕУ, шта они треба да ураде?

МAРAС: Многи предузетници из Хрватске и БиХ и до сада су пословали на тржишту ЕУ или су пословно сарађивали са компанијама из Уније на домаћим тржиштима. Своју производњу и пословање прилагодили су и ускладили с европравилима, а сада ће то морати постепено учинити и они који до сада нису то урадили. Што прије то учине, биће боље за њих, али и за укупну привреду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана