Мањети Марели одустаје од Заставе

Глас Српске
Мањети Марели одустаје од Заставе

КРAГУЈЕВAЦ - Италијанска компанија "Мањети Марели" највјероватније је одустала од стратешког партнерства са српском фабриком "Застава камиони", казао је директор крагујевачке фабрике Ђорђе Несторовић.

Он је рекао да је под знаком питања примјена Меморандума о разумијевању који је потписан са компанијама "Мањети Марели" и "Ивеко".

- Очекујемо да ће ових дана у Министарству економије и регионалног развоја бити донесена одлука о статусу Меморандума, да ли ће се спроводити или улазимо у нови круг тражења стратешког партнера - казао је Несторовић, пренијеле су агенције.

Несторовић је додао да ће "Застава камиони", без обзира на партнерство са "Мањетијем", радити као и до сада.

- Иако су наши производни планови скромни, 360 возила годишње, односно око 30 на мјесечном нивоу, производи се у складу са потребама тржишта -  рекао је Несторовић.

У фабрици кажу да за куповину новог возила из домаћег програма држава даје попуст од 20 одсто, а код замјена старог за ново, државне субвенције износе 30 одсто.

Према ранијем договору са "Фијатом", у оквиру чије групе се и налазе "Мењети Марели" и "Ивеко" уговор о стратешком партнерству је требало да буде склопљен до краја 2008. године.

Почетна инвестиција тих компанија, како је било најављено, износила би око 240 милиона евра.

До краја 2012. године "Ивеко", члан групе "Фијат" и сувласник "Застава камиона" са 34 одсто капитала, у Србији је требало да производи специјална возила и око 2.200 аутобуса годишње, а "Мањети Марели" компоненте и дијелове за домаће и за инострано тржиште.

Запослени

У фабрици "Застава камиони", каже Ђорђе Несторовић,  запослено је 754 радника, од којих се 11 изјаснило за добровољни одлазак уз социјални програм. Према ријечима директора, плате су уредне, а за вријеме када нису радно ангажовани запослени примају пуну зараду умањену само за трошкове превоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана