Мање захтјева за стамбене кредите

М. Чигоја, Т. Милаковић
Мање захтјева за стамбене кредите

БAЊA ЛУКA - У већини банака у Републици Српској ове године смањен је број захтјева за стамбеним кредитима у односу на исти период прошле године, потврдили су у банкама.

У Рајфајзен банци истичу да су у овој години очекивали мањи број захтјева за одобравање стамбених кредита.

- С обзиром на тренутну економско-политичку ситуацију у БиХ, као и отежану доступност капитала на свјетском тржишту, појачан је опрез становника када је у питању задуживање - казала је портпарол ове банке Yеилана Ферхатбеговић.

Замјеник шефа Одјељења пословања са становништвом Хипо Aлпе Aдриа банке Бања Лука Сњежана Чолић рекла је да је интересовање за стамбене кредите у РС нешто мањи у односу на исти период прошле године.

- Наше претпоставке су да је разлог томе општа економска криза и очекивање да ће цијене на тржишту некретнина још падати, те да потенцијални купци станова и тражиоци кредита чекају прилику за што повољнију куповину некретнина - нагласила је Чолићева.

Она је додала да је Хипо Aлпе Aдриа банка у овој години одобрила 193 кредита у вриједности од 9,3 милиона марака, од чега на кредите Инвестиционо-развојне банке РС отпада 7,2 милиона марака.

Директор Сектора пословања са становништвом у Комерцијалној банци Бања Лука Горан Михајловић истиче да пад потражње за становима у РС има за посљедицу и смањено интересовање грађана за стамбеним кредитима.

- То је примјетно и у нашој банци. Ипак, интересовања има јер се грађани свакодневно, доласком у банку или путем средстава комуникације, распитују и траже информације о условима одобравања стамбених кредита - казао је Михајловић.

Нагласио је да је због тренда пада потражње за стамбеним кредитима, банка у току ове године пласирала мање стамбених кредита у поређењу са истим периодом претходне године.

NLB Развојна банка

Портпарол NLB Развојне банке Љиљана Чичић казала је да се тренутно примјећује пораст у потражњи за стамбеним кредитима у односу на крај прошле године.

- У току 2009. године одобрили смо више од 90 стамбених кредита - казала је Чичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана