Мањак у буџету ФБиХ 59 милиона КМ

Вјекослав Беванда
Мањак у буџету ФБиХ 59 милиона КМ

СAРAЈЕВО - Према посљедњој процјени Одјељења за макроекономске анализе мањак прихода у ФБиХ износи 161 милион, а мањак у федералном буџету 59 милиона марака, казао је јуче министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.

Он је рекао да је Министарство припремило ребаланс буџета са умањењем од 59 милиона марака, што је дио мањка прихода у односу на оно што је утврђено као макроекономски оквир на Фискалном савјету БиХ.

- До средине идуће недјеље требало би да завршимо ребаланс буџета, те да га упутимо на Владу и Парламент - казао је Беванда.

Када је ријеч о буџету за наредну годину, додаје Беванда, прије мјесец дана направљен је документ оквирног буџета, али да он није прошао Владу јер су захтјеви буџетских корисника били 3,9 милијарди марака, а буџет за идућу годину пројектован је на 1,7 милијарди марака укључујући и траншом Међународног монетарног фонда (ММФ). Без те транше, каже Беванда, буџет би износио 1,4 милијарде марака.

- Министри и остали буџетски корисници су за то да се буџет стави на реалну основу, али нису за то се дирају њихови ресори - казао је Беванда.

Он је рекао да су у ФБиХ у току разговори са делегацијом ММФ- о испуњавању обавеза преузетих стенд-бај аранжманом.

- Дефинисано је и закључено да је дио обавеза извршен и то се односи на ребалансирање буџета и неких других ствари из надлежности Министарства финансија, укључујући и консолидоване буџете кантона - нагласио је Беванда.

Борци

Предсједник Владе ФБиХ Мустафа Мујезиновић оцијенио да ће у разговорима са представницима ММФ-а, о испуњавању услова који се односе на стенд-бај аранжман, најтеже бити ријешити питање борачких ревизија у ФБиХ. Мујезиновић је навео да за рјешавање ових проблема доминирају два приједлога које су понудила борачка удружења проистекла из Aрмије БиХ и ХВО-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана