Мањак поврћа запаприће зимницу

Анита Јанковић Речевић
Мањак поврћа запаприће зимницу

БАЊАЛУКА - Због изразито неповољних временских прилика, које су десетковале повртарске усјеве у Српској, пред прерађивачима је неизвјесна сезона. Страхују да на домаћем тржишту неће бити довољно воћа и поврћа за откуп, а не могу рачунати ни на увоз јер ништа боља ситуација није ни у региону па је већ извјесно да купце на јесен очекују папрене цијене зимнице.

Сезона прераде воћа и поврћа у Српској полако се захуктава, први за прераду доспио је краставац, а рад погона у пуном капацитету услиједиће када већина сорти воћа и поврћа доспије за бербу. 

Директор фирме “Воћар промет” у Зворнику, чији се производи на тржишту продају под брендом “Натура”, Ахмет Хублић за “Глас” каже да планирају откупити око 3.000 тона поврћа - краставац корнишон, купус, лук, мркву и све врсте паприке, од фефероне до бабуре.

- Наши кооперанти због прољетних киша биљеже штету, али уз помоћ заштитних средстава и преданог рада успјели су да сачувају већину производње, тако да очекујем десетак одсто мање поврћа у односу на план. Оно што не откупимо од коопераната, настојаћемо надомирити са домаћег тржишта или из Србије, али већ сада је јасно да поврћа неће бити довољно. То показују и актуелне цијене на пијацама - прича Хублић.

Додаје да је ситуација у Србији чак и тежа у односу на Српску и БиХ.

- Град је уништио плантаже паприка у Војводини, док је ријека Морава десетковала производњу краставаца. Са смањеном производњом поврћа суочавају се и Турска, Албанија, Бугарска, Шпанија, као и Македонија. Таква ситуација ће се дефинитивно одразити на раст цијена зимнице, која ће бити скупља него претходних година. На поскупљења ће утицати и улазни трошкови јер су већи него лани - рекао је Хублић и навео да је нарочито поскупјела стаклена амбалажа те да је тај проблем актуелан већ дуже вријеме.

У Прехрамбеној индустрији “Сава Семберија” завршили су ремонт фабрике и у сезону улазе спремни. Планирају да откупе око 8.000 тона воћа и поврћа, али и њих брине могући мањак робе на тржишту.

- Два мјесеца готово у континуитету падала је киша, а потом је нагло угријало, што је утицало да доста површина под поврћем пољопривредници бесповратно изгубе. И оно што је остало у лошем је стању, квалитет ће бити слабији, тако да ћемо морати експресно прерађивати робу чим стигне. Свако чекање и застој утицаће на труљење јер је поврће пуно воде. Због свега тога незахвално је предвидјети исход овогодишње сезоне - рекао је директор “Сава Семберије” Стево Филиповић. 

Он истиче да претходних пет година нису уопште увозили воће и поврће, да су све потребне количине налазили код пољопривредника из Српске.

- Сарадња са домаћим произвођачима наш је приоритетни задатак. Сарађујемо са воћарима и повртарима од Лијевча поља, Посавине, Подриња па све до Семберије. Међутим, све указује да ове године поврћа неће бити довољно, а не знамо ни одакле да увеземо јер исти проблеми муче и фабрике у Србији и Македонији - казао је Филиповић.

Кооперанти

Ахмет Хублић каже да су све израженији проблеми са смањењем броја коопераната и падом пољопривредне производње.  

- Ове године имамо око 30 одсто коопераната мање него лани и то је махом популација од 55 до 65 година живота, младих уопште нема. Ситуација је поприлично забрињавајућа - прича Хублић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана