Мањак посла гаси машине

Милијана Латиновић
Мањак посла гаси машине

БАЊАЛУКА - Вирус корона, који већ осам мјесеци тутњи Републиком Српском, задаје све веће проблеме обућарском сектору, а због смањеног обима посла и до 30 одсто, поједине фабрике су дио запослених послале на биро.

Након што су у јуну били једно од жаришта вируса корона и успјели некако да се ишчупају из тих проблема, криза је поново запљуснула Фабрику обуће “Алфа” из Модриче. Власник предузећа Илија Јевтић каже за “Глас Српске” да је обим посла смањен за око 30 одсто, јер су изгубили једног веома значајног партнера.

- Проблеми који се нижу из дана у дан принудили су нас да отпустимо 30 одсто радника и тренутно у “Алфи” ради 330 запослених. За сада успијевамо да завршимо послове за аустријско тржиште. Иако је посао пао, плате радницима нисмо смањивали - рекао је Јевтић.

Проблеми узроковани пандемијом не заобилазе ни дервентску Фабрику обуће “Санино”, у којој је више од 20 одсто запослених тренутно у изолацији, што због контакта са зараженима, што због позитивног теста на вирус корона.

Власник и директор “Санина” Радован Пазуревић каже за “Глас Српске” да је ситуација веома забрињавајућа.

- Посљедњих неколико дана веома много радника одсуствује с посла због “ковида 19”, а, нажалост, примијетили смо да има и злоупотреба те ситуације па неки радници који су доброг здравља, али им је одређена изолација због контаката, шетају по граду, а с обзиром на то да је ријеч о боловањима краћим од мјесец дана, све иде на терет послодаваца. Надам се да ћемо се изборити с овим проблемом, јер и оно мало посла што имамо не можемо физички стићи да завршимо - рекао је Пазуревић, додавши да тешко успијевају да реализују ионако “крње уговоре”.

Пазуревић, који је и предсједник Подручне привредне коморе Добој, истиче да је велики број предузећа из обућарског сектора принуђен да угаси погоне или ради на минимуму капацитета.

- Извући ћемо се из кризе, али ће посљедице бити несагледиве - поручио је Пазуревић.

Потешкоће не заобилазе ни Фабрику обуће “Дермал” из Котор Вароша, која је и у вријеме кризе повећала број запослених захваљујући проширењу капацитета у тој општини.

- Обим посла се смањио за око десет одсто, али успијевамо да радимо. На срећу, немамо заражених радника па се надам да ће тако и остати - рекао је директор и власник “Дермала” Раденко Бубић, додавши да се отежано долази до репроматеријала потребног за израду обуће.

Упркос потешкоћама Бубић каже да плате запосленима нису смањивали, али да је ситуација у окружењу неизвјесна и да нико не зна како ће бити у наредном периоду.

- Трудимо се на све начине да сачувамо свако радно мјесто и да превазиђемо кризу - поручио је Бубић.

 Нови погон

Которварошки “Дермал” је половином године купио земљиште у општини Кнежево, а крајем јула почела је изградња хале површине 3.200 квадратних метара.

- Радови су у завршној фази и уколико вријеме дозволи, требало би да све буде завршено до краја овог мјесеца - рекао је Раденко Бубић, подсјетивши да ова фирма у Кнежеву запошљава око 300 радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана