Мањак новца кочи изградњу малих ХЕ

Тања Ковачевић
Мањак новца кочи изградњу малих ХЕ

БAЊA ЛУКA - Споро издавање урбанистичких и грађевинских сагласности у локалним заједницама, недостатак финансијских и техничких средстава, те недовољно познавање концесија, као новог облика друштвено-економских активности, највећи су проблеми за почетак изградње малих хидроелектрана у Српској.

На ово су јуче на конференцији за новинаре у Бањој Луци указали учесници радионице "Мале хидроелектране у Републици Српској".

- Желимо подстаћи све учеснике који су укључени у пројекат изградње малих ХЕ да се активирају, да би се реализовало 107 додијељених концесија. До сада је ово ишло веома споро, јер је законом регулисано да процес, од додјеле концесије до почетка рада, захтијева ангажовање више министарстава, агенција, комисија и локалних заједница - рекао је помоћник министра за индустрију, енергетику и рударство РС Љубо Гламочић.

Додао је да је за сада реализован занемарив број пројеката.

- Када би биле изграђене све ХЕ то би резултирало производњом око 1.400 гигават-часова струје, а то би била инвестиција од око 400 до 450 милиона евра - рекао је Гламочић.

Концесионар који је направио малу хидроелектрану, Драгомир Малић рекао је да је највећа баријера за изградњу ових хидроелектрана општинска бирократија.

- У Фочи смо 2004. године предали захтјев за издавање сагласности за изградњу три мини ХЕ, који ни до данас није ријешен. Само једна трећина хидропотенцијала у РС је искоришћена, што значи да се губе милиони марака - рекао је Малић. Истакао је да би рјешавање овог проблема убрзао пренос административних надлежности на Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

- Изградњом би дошло до развоја туризма, изградње рибогојилишта и запошљавања радника. Оно што опредјељује инвеститоре да улажу у ову област је профитабилност пројекта, јер очекујемо да ће нове цијене струје бити повећане, као што су већ одавно у већини земаља у региону - рекао је Малић.

Удружење концесионара

Предсједник Удружења концесионара Српске Ненад Опачић рекао је да је у Удружењу око 40 одсто концесионара и позвао остале да се прикључе, јер ће тако брже отклањати проблеме.

- Једна хидроелектрана треба да буде пуштена у рад у априлу, док је око 20 објеката у фази добијања грађевинске дозволе - рекао је Опачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана