Мањак купаца гуши металце у РС

Марина Чигоја
Мањак купаца гуши металце у РС

Бањалука - У металском сектору РС прошле године забиљежени су благи позитивни помаци, али овај сектор и даље муче стари проблеми, као што су застарјела технологија, недостатак новца и купаца.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић је рекао да је у укупној производњи РС лани направљен мали искорак, али да то није довољно да би се могло рећи да је индустрија РС изашла из кризе.

У металском сектору РС најзаступљенија је металопрерађивачка индустрија, која чини око 65 одсто и машиноградња, која учествује са 18 одсто у укупној структури ове индустрије.

- У те двије највеће области виде се одређени помаци, али и поред тога у металопреради је поприлично смањен број запослених и то за седам или осам одсто. Предузећа морају да поправе економичност и ефикасност да би опстала на захтјевном ино-тржишту - нагласио је Ћорић и додао да сектор металургије и прераде метала запошљава око 11.000 радника.

Истакао је да је охрабрујуће то што су нека предузећа лани успјела да уђу у нове инвестиционе програме, набаве савремене машине и да се боље позиционирају на ино-тржишту него што је то било у 2012. години.

- Проблем је што наша предузећа немају свој бренд и нису успјела да нађу адекватне партнере у иностранству за које би радила - казао је Ћорић.

Предсједник Синдиката металаца и рудара при Конфедерацији синдиката РС Обрад Белензада је рекао да је овај сектор погођен кризом дуги низ година и да се стање још не поправља.

Рударство је стабилно и тај дио ради, иако увијек може боље, али у металном сектору је тешка ситуација. Генерално, у производњи је од деведесетих година на овамо ишло низбрдо, а најугроженија категорија друштва у РС су радници у производњи - рекао је Белензада и истакао да се плате радницима не исплаћују у складу са колективним уговором него се умањују, а у неким фирмама се не дијеле никако.

Неповољна структура

В.д. директора Сектора привреде при Спољнотрговинској комори РС Здравко Маринковић истакао је да је металски сектор једна од најзначајнијих грана привреде и да је у БиХ неопходна индустријализација.

- Овај сектор мора бити носилац развоја. Садашња структура привреде је веома неповољна. Један од проблема који се јавља у читавој БиХ је проблем обезбјеђења финансијских средстава, с обзиром на то да су кредити скупи - нагласио је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана