Мањак кадра у Српској крати радно вријеме

Анита Јанковић Речевић
Мањак кадра у Српској крати радно вријеме

БАЊАЛУКА - Да проблем недостатка радне снаге у Републици Српској сваким даном постаје све озбиљнији, показују свједочења појединих послодаваца који су приморани да скраћују радно вријеме, па чак и потпуно затварају објекте јер нема ко да обавља послове.

У неколико малопродајних објеката ланца пекара “Мања”, које послују у оквиру бањалучке компаније “Крајина клас”, радно вријеме је скраћено за неколико часова у данима викенда.

Власник те компаније, који је уједно и предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић за “Глас” каже да су се на скраћење радног времена одлучили јер немају довољно кадра, наводећи да им у малопродаји тренуто недостаје између 15 и 20 радника.

- Нисам једини који скраћивањем радног времена настоји да преброди проблем недостатка кадра. Из истог разлога смо неколико објеката затворили, а с том праксом ћемо вјероватно и наставити док не дођу странци у масовнијем броју. Већ сада у производњи запошљавамо 25 странаца. Краће радно вријеме има низ негативних посљедица и у коначници поскупљује крајњи производ јер се цијена кирије, утрошене струје и свега осталог дијели на мањи број продатих производа - рекао је Тривић.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић наводи да већ неколико година дио угоститеља један дан у седмици, најчешће недјељом или понедјељком, уопште не ради или ради само једну смјену.

- Није то масовна појава, али такав тренд свакако постоји. Угоститељ који не може да обезбиједи слободан дан радницима због мањка кадра приморан је да један дан у седмици затвори локал - прича Куртиновић за “Глас”.

Он сматра да је таква пракса погубна за угоститељство.

- У маркету и пекари хљеб можете купити за два дана, али не можете ручати или попити кафу за два дана. Нису финансијски губици због таквих мјера посебно изражени, колико могући проблем губитка гостију. Таквим потезима сталне госте тјерамо у друге локале. Концепт угоститељства заснива се на раду свих седам дана у седмици - додао је Куртиновић.

И предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић сагласан је да квалитетне радне снаге недостаје домаћем тржишту, али износи и податке због којих би се ситуација у догледно вријеме могла преокренути.

- Прерађивачка индустрија у Републици Српској је у извјесној кризи, што је видљиво и у паду физичке производње, али и запослености. У првих осам мјесеци ове године, за разлику од лани, биљежимо пад производње у прерађивачким дјелатностима за 5,7 одсто, док је запосленост мања за 2,7 одсто. Привредници, свјесни стања на домаћем тржишту рада, настоје да у својим предузећима задрже кадар без обзира на пад обима производње - рекао је Ћорић. Он је истакао да је ово доба у години када се кроје пословни планови за идућу сезону, те да ће након тога бити познате количине наруџби из иностранства, од којих ће зависити и потреба за радницима.

Већа зарада

Перо Ћорић сматра да, ако има довољно посла, не треба прибјегавати краћем радном времену, већ повећати зараду расположивој радној снази.

- Треба да се ради и да запослени буди плаћени по закону, а то је 30 одсто за прековремени рад. Сматрам да би то било корисно и за послодавца да заврши послове, а и за радника јер ће више зарадити - казао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана