Мања штедња се не опорезује

Агенције
Мања штедња се не опорезује

Париз, Никозија - Земље еврозоне једногласно су пристале да се мањи депозити до 100.000 евра у кипарским банкама не опорезују, пренијеле су агенције.

Како је изјавио француски министар финансија Пјер Московиси, Француска се од самог старта противила опорезивању мањих банкарских депозита.

Он је рекао да је ова одлука донијета једногласно, а нагласио је и да је у Европи дубоко укоријењен принцип према којем банкарски депозити у износу мањем од 100.000 евра не смију бити дирани. Кипарски партнери из еврозоне су у суботу договорили увођење пореза на банкарску уштеђевину, у замјену за пуштање помоћи Кипру од десет милијарди евра.

Према оригиналном споразуму о помоћи Кипру, ЕУ, ММФ и ЕЦБ договорили су се да наметну Кипру порез од 6,75 одсто на депозите до 100.000 евра и од 9,9 одсто на веће депозите.

Овом једнократном мјером би било прикупљено 5,8 милијарди евра.

Кипарски министар финансија Михалис Сарис јуче је у Москви требало да разговара с руским званичницима о, како јављају руски медији, новој позајмици тој земљи.

Москва је упозорила да ће порез на улоге у банкама задати тежак ударац руским компанијама. Према процјенама, у кипарским банкама је око 20 милијарди долара руског капитала.

Руски предсједник Владимир Путин је предложени порез описао као неправедан, непрофесионалан и опасан.

Парламент Кипра требало је јуче послије подне да гласа о контроверзном порезу на банкарске депозите, а по оцјени неких европских економских аналитичара, могуће је да ће гласати против ове мјере.

Саопштење о увођењу пореза на банковне рачуне подстакло је узнемиреност на европским финансијским тржиштима.

Централна банка је саопштила да ће банке на Кипру остати затворене до сутра, а нису радиле ни јуче као ни данас.

Разлог је избјегавање редова на банковним шалтерима, као и масовно подизање штедних улога.

Најава наплате једнократног пореза на банкарске депозите изазвала је бијес кипарске јавности.

Демонстранти на Кипру носили су транспаренте на којима су окривљивали Њемачку за контроверзни договор о финансијској помоћи.

Грчки министар финансија Јанис Стурнарас саопштио је да је Грчка спремна да апсорбује филијале три кипарске банке које послују у Грчкој и додао да су подружнице кипарских банака у Грчкој изузете од пореза.

Србија

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић изјавио је да би Србија требало да добије списак њених грађана који штеде у банкама на Кипру. Према његовим ријечима, Србија би требало да помогне тим грађанима, који би објаснили одакле им новац и због чега га држе у банкама на Кипру, с обзиром на то да домаћи закон то не дозвољава, осим људима који у тој земљи живе и раде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана