Мања сјетва и оскуднија жетва

Вања Поповић
Мања сјетва и оскуднија жетва

БAЊA ЛУКA - Прошле године засијано је двоструко мање пшенице него што је планирано Стратегијом развоја пољопривреде Републике Српске, због чега је и жетва била оскуднија.

- Опет имамо сушан септембар, а цијене ђубрива у односу на прошлу годину, веће су за 20 одсто. Све то ће поново отежавати сјетву, а планирано је да се пшеницом засади педесетак хиљада хектара - рекао је шеф Завода за стрна жита Пољопривредног института РС Драган Мандић.

Истакао је да због неповољних климатских прилика лани нису засађене планиране количине, па је пожњевено само 35 хиљада хектара са засијаном пшеницом.

Додао је да се осим пшенице у јесењој сјетви, сију и друга стрна жита као што су јечам, тритикале, раж.

- Површине на којима ће бити засађен јечам су десетак хиљада, тритикале од 7.000 до 8.000, а раж на око 3.000 хектара. Међутим, због тога што ове житарице мање нападају биљне болести и што се могу садити и у лошијим условима, постоји тенденција повећања њихове сјетве - истакао је Мандић.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске лани је на 64 одсто земљишта засијано жито, на 23 одсто крмно биље, на 11 одсто поврће, док је на два одсто површине засијано индустријско биље.

У 2006. години је било 834 хиљаде хектара обрадивих површина, а у 2007. години 827 хиљада хектара.

Приватна пољопривредна газдинстава лани су се простирала на 792 хиљаде хектара, што је за пет хиљада хектара мање него у 2006. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана