Мања производња, већа потрошња струје

Маријана Миљић
Мања производња, већа потрошња струје

Бањалука - За шест мјесеци ове године остварена производња електричне енергије у Српској износи 2.752,92 гигават часова, што је за 4,5 одсто мање у односу на исти период прошле године, речено је у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Нагласили су да је Влада РС на посљедњој сједници усвојила извјештај о пословању Мјешовитог холдинга  "Електропривреда РС", односно консолидовани извјештај свих акционарских друштава из система ЕРС за првих шест мјесеци ове године у којем је наведено да је у овој години остварено 90,2 одсто планиране производње електричне енергије.  

- Због лоше хидрологије и ниских квота у акумулацијама на почетку године хидроелектране су оствариле мању производњу од планиране, док су термоелектране премашиле план - казали су у Министарству индустрије.

Додали су да укупна потрошња електричне енергије за првих шест мјесеци износи 1.934,15 гигават часова, што је за 4,03 одсто више од планиране потрошње.  

Када су у питању инвестиције, у Министарству индустрије нагласили су да је у првом полугодишту ове године у оквиру МХ "Електропривреде РС" реализовано 58,68 милиона КМ инвестиција.

- Остварени консолидовани пословни приходи износе 300,12 милиона КМ, што је за три одсто мање од прихода у истом периоду 2011. године. На смањење прихода утицала је  мања производња електричне енергије у овој години - истакли су у Министарству индустрије.

Када су у питању расходи они у првом полугодишту ове године износе 294,85 милиона марака, што је на нивоу остварених расхода у првих шест мјесеци 2011. године.

У Министарству су нагласили да бруто добит ЕРС у првом полугодишту износи 5,26 милиона КМ.

У "Електропривреди РС" истакли су да не сачињавају  консолидовани деветомјесечни извјештај о пословању, јер не даје реалну слику о пословању ЕРС пошто се ремонти у производним предузећима одвијају у љетњем периоду, када предузећа не производе електричну енергију.

- Ова година је специфична и због тога што је термоелектрана Гацко извршила капитални ремонт који је трајао више од два мјесеца и у том периоду није производила електричну енергију - казали су у "Електропривреди РС".

Очекивања

У "Електропривреди РС" истакли су да су нека од предузећа из састава ЕРС исказала негативан резултат за девет мјесеци, али да упркос томе очекују да ће ЕРС ову годину завршити позитивно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана