Мало ко размишља о осигурању некретнина

Данијела Бајић
Мало ко размишља о осигурању некретнина

БАЊАЛУКА - Слике разорених зграда и кућа које ових дана стижу из Турске и Сирије нису подстакле грађане Српске да своју имовину осигурају од земљотреса, наводе у осигуравајућим друштвима.

Кажу да је посљедњих дана постало јасно какве посљедице земљотрес веће јачине може да изазове, нарочито у трусним подручјима. Међутим, додају, и даље је мало оних који су спремни да издвоје додатни новац да би се заштитили, наглашавајући да је најскупље бити неосигуран.

Како су објаснили у осигуравајућим кућама, осигурање некретнине од земљотреса спада у додатни ризик, који заинтересовани могу уговорити уколико имају обавезни пакет уговорених осигурања за стамбене јединице.

Предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС и генерални директор “Дунав осигурања” Бојан Поповић каже да је за миран сан у дому вриједном око 100.000 марака годишње потребно издвојити од 20 марака па даље.

Истиче да је осигурање спас у случајевима природних катастрофа, јер државна или међународна помоћ не могу стопроцентно да врате изгубљено.

- Дешавања у Турској и Сирији требало би да буду јасна порука власницима некретнина у Српској да почну да размишљају о заштити своје имовине, међутим то се не дешава - казао је Поповић.

Нагласио је да је тешко допријети до свијести грађана да заштите имовину, истичући да не значи да су некретнине, које су осигуране од пожара или неких других опасности, покривене и од ризика земљотреса.

- У питању је додатни допунски ризик по полиси и као такав се посебно уговара - казао је Поповић и навео два примјера из Невесиња гдје су власници објеката оштећених у земљотресу добили новац од осигурања које су уплаћивали, што им је и те како помогло у санацији.

И у “Триглав осигурању” истичу да немили догађаји из Турске и Сирије нису подстакли становнике Српске да заштите имовину од земљотреса.

- Становници се за заштиту имовине почну интересовати тек онда кад испод себе осјете подрхтавање тла. На примјер, када се десио земљотрес у Петрињи, који се осјетио и у Бањалуци, становници су почели да зову и интересују се за полисе. Међутим, од њих стотину можда је петоро осигурало имовину од земљотреса - казали су у овом осигуравајућем друштву.

С друге стране у “Винер осигурању” истичу да посљедњих дана имају повећан број позива грађана који се распитују о осигурању имовине од земљотреса. Додали су да је за некретнину од 100.000 КМ на годишњем нивоу потребно издвојити 62 марке, док се ствари из домаћинства могу накнадно осигурати.

У “Уника осигурању” истичу да је овај ризик код њих укључен само у виду додатног покрића за корпоративне клијенте те да тренутно није у понуди физичким лицима.

- То нису захтјеви које добијамо свакодневно. Ријеч о специфичним полисама осигурања - казали су у “Уника осигурању”.

Проценти

Према подацима из прошле године у Републици Српској било је осигурано тек четири одсто стамбених објеката. Проценат осигурања објеката од земљотреса кретао се око један одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана