Мало интересовање за онлајн трговину

Горан Обрадовић
Мало интересовање за онлајн трговину

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској тренутно не постоји велики број фирми које продају робу путем Интернета, јер овдје још није заживио такав начин пословања.

У републичкој Aгенцији за информационо друштво рекли су да у Српској постоји веома мало предузећа која се баве малопродајом на овакав начин.

- Оно што је много чешће је коришћење Интернета у сврху велепродаје, гдје фирме потпишу уговоре па партнерима и путем Интернета нуде на увид стање у својим складиштима и могућност нове наруyбе - рекли су у Aгенцији и додали да се чешће користе страни добављачи који имају доставу у БиХ.

Према ријечима предсједника Удружења потрошача Љубе Јањића, у РС је прије двије године било покушаја продаје робе путем Интернета.

- Код нас још није законски регулисан овакав вид куповине. Свједоци смо да банке не препоручују коришћење њихових картица за куповину путем Интернета, због безбједности. Сви који се одлуче да онлајн куповину треба прво добро да се распитају о безбједности и заштити личних података, а што укључује и податке о њиховој картици, јер могу да буду покрадени - истакао је Јањић.

У Aгенцији за информационо друштво наводе да се тренутно у РС ради на припреми законских рјешења која ће омогућити безбједне трансакције.

Куповина путем Интернета постаје све популарнија у Србији. Истраживање, које је спровела "Visa" прошле године, потврдило је раст популарности куповине производа и услуга на овакав начин. Већина испитаника је изјавила да највише води рачуна о безбједности приликом плаћања и да углавном путем Интернета купују књиге, часописе и музику. Готово сва куповина коју у Србији обављају на овакав начин обавља се на иностраним сајтовима.

У Хрватској Интернет куповина постаје све популарнија. Половина Хрвата разбила је страх од оваквог шопинга, али је њих још 50 одсто сумњичаво према онлајн куповини.

Највише се купују карте за авионе, возове, књиге и филмови.

- Када се наручује путем Интернета из других земаља, треба бирати само озбиљне и фирме са кредибилитетом. Постоје и лоши примјери, гдје људи користећи се преварама и разним представљањима долазе до података клијената и ту постоји могућност злоупотребе - поручују из републичке Aгенције за информационо друштво.

Европа

Готово трећина Европљана куповала је прошле године путем Интернета. Најчешће су се куповала туристичка путовања око 14 одсто, одјећа и спортска опрема 13 одсто, а књиге и часописи 12 одсто, објавила је Европска статистичка агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана