Малине у хладњачама по непознатој цијени

Данијела Бајић
Малине у хладњачама по непознатој цијени

БАЊАЛУКА - Берба малине широм Српске приводи се крају, а откупна цијена овог бобичастог воћа је и даље непозната. Због тога се произвођачи, чији се плодови већ налазе у хладњачама, хватају за главу, јер не знају колико ће новца за њих добити.

Малинари у Српској кажу да су неки хладњачари из Србије, који откуп врше и у БиХ,  за килограм овог бобичастог воћа понудили око три марке, што је, према њиховим ријечима, неприхватљиво, због чега се они уздају у домаће откупљиваче, који поручују да ће са конкретном цијеном изаћи до краја августа.

Неизвјесност их, тврде малинари, уби, јер хладњачари калкулишу са откупном цијеном до касног љета, а већина њих је силом прилика принуђена да им своје производе одмах по завршетку бербе уступи, зато што поред свих трошкова мало ко може да издвоји и новац за набавку властите хладњаче гдје би складиштили воће. 

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница потврдио је за “Глас” да је тамо више од 80 одсто овогодишњих малина већ у хладњачама. 

- Што се тиче цијене, још немамо конкретних понуда. Оно што се нуди, апсолутно не можемо прихватити, јер то би за нас значио тотални минус - рекао је Стојановић и додао да је за производњу килограма малине у идеалним условима на површини од дунум и више потребно четири марке, док је трошак оних чији је малињак на површини мањој од тога много већи.

Овогодишња ситуација, сматра Стојановић, је кап која је прелила чашу, због чега ће многи малинари одустати од производње јер минус не могу поднијети двије године узастопно. 

- Осим хладњаче из Србије, која је понудила између 2,80 и три марке по килограму за малине, нико више не излази са цијеном. Кад питамо домаће откупљиваче због чега још нису формирали цијену, они се правдају неким уговорима са извозницима. Једноставно чека се крај сезоне да сви предају робу и онда да понуде онолико новца колико они хоће - истакао је Стојановић.

Малинар из Теслића Ђуро Цвијић каже да му је остало још десетак дана бербе.

- Што се тиче откупне цијене, ништа још не знам. Оно што појединци наговјештавају је испод сваког минимума, због чега би ресорно министарство требало да се укључи, јер са таквом цијеном нема нас нигдје – рекао је Цвијић.

Власник хладњаче “Агро др” из Братунца Петко Ранкић казао је да ће по проналаску тржишта и утврђивању извозне цијене, што би требало бити најкасније до краја августа, изаћи са својом понудом.

- Прошла година је била стварно претплаћена, због чега овогодишња цијена неће бити на том нивоу, јер сам лани био у минусу више од три милиона - рекао је Ранкић у чијој хладњачи је већ складиштено више од 700 тона овогодишње малине.

Регион

Ништа мање неизвјесна ситуација у вези са откупном цијеном малине није ни у Србији. Тамо су произвођачи прошле седмице од откупљивача тог воћа затражили да саопште коначну цијену и рок исплате, у супротном ће, како су поручили, обуставити бербу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана