Малинари и купинари коначно убрали зараду

Милијана Латиновић
Малинари и купинари коначно убрали зараду

БАЊАЛУКА - Произвођачи бобичастог воћа у Републици Српској коначно су стали на ноге послије неколико пропалих сезона, а малине и купине ове године донијеле су им добру зараду, с обзиром на то да би цијена “црвеног злата” могла досегнути седам, а “црног” рекордне четири марке.

Прољећне сорте малине су већ увелико у хладњачама, а произвођачи полако почињу да беру и јесењу “полку”. Иако је суша утицала на смањење рода, квалитет воћа је, тврде произвођачи, одличан.

Предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић рекао је за “Глас Српске” да је откупна цијена бобичастог воћа ван свих очекивања.

- Цијена је изузетно висока и неупоредива у односу на цијену протеклих година када смо имали више штете него користи. Откупна цијена малине кретаће се између 6,5 и седам марака. Имајући у виду да је и у Србији цијена седам марака, ништа мање не очекујемо ни ми - рекао је Алемпић, додавши да је убрао око 2,5 тона малине.

Казао је да је у току берба купине, које има око 15 тона и која је ове године такође надмашила сва очекивања.

- Купина је веома квалитетна, а цијена сигурно неће бити нижа од четири марке, што је рекордно, не памтимо да је била толика - казао је Алемпић и додао да откупна цијена купине у Љубовији већ достиже око пет марака.

Иако још помало калкулишу око коначне цијене, и хладњачари су спремни да плате квалитетан род.

Власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић рекао је да је до сада откупио око 1.000 тона малине.

- Година није била родна, али има квалитетне малине. Чекамо и ову јесењу сорту. Још се тактизира око цијене, али сигурно да нећемо плаћати испод шест марака по килограму. Нико није очекивао толику цијену, али тако је како је - казао је Ранкић.

Фирма “Оранж плус” из Кисељака нудила је прошлог мјесеца 6,82 КМ за килограм “црвеног злата”.

По свему судећи, ово би могла бити једна од најбољих година за произвођаче малине јер ни у вријеме највеће експанзије подизања малињака цијена није прелазила четири марке, а најнижа је била 1,5 КМ прије неколико година, када је већина рода завршила на сметљишту.

Сезонци

С обзиром на то да је овогодишњи род малине и купине нешто лошији у односу на претходне године, у многим засадима није било потребе за ангажовањем сезонских радника. Тамо гдје су породице вишечлане, сочне плодове успијевали су сами да оберу, без додатне радне снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана