Малина пола године чека у хладњачи

Милош Васиљевић
Малина пола године чека у хладњачи

БРАТУНАЦ - Иако су поједини произвођачи са подручја Братунца, Сребренице и Милића своје малине предали хладњачарима прије скоро шест мјесеци и то по знатно нижој цијени од очекиване, ни тај новац им још није исплаћен.

Само у ове три локалне заједнице више од хиљаду породица живи од рада у малињацима, у којима су претходне сезоне забиљежени и слабији приноси, а ако се наставе тако неповољи трендови, многи ће бити приморани да се преоријентишу на другу производњу.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја Братунца, Милића и Сребренице, потврдио је за “Глас” да нису достигли цијену од 4,5 марке, што им је био циљ за 2023. годину, а још више забрињава податак да је воће и даље у хладњачама па је неизвјесно када ће им бити исплаћено и тих 2,80 КМ по килограму.

 - Велико је незадовољство међу малинарима, јер и даље чекамо новац - казао је Стојановић.

Према његовим ријечима, хладњачари све то правдају неповољним стањем на тржишту.

- По свим прорачунима да бисмо произвели килограм малине ми потрошимо и до 3,8 КМ што значи да смо марку у минусу по сваком килограму - рекао је Стојановић.

Иза малинара је, каже Стојановић, без дилеме најтежа година откад се баве производњом, а у нову су ушли са старим проблемима.

- Споран је наставак производе. Сигуран сам да то неће бити у обиму као до сада. Када је била експанзија малине, имали смо 2.5000 тона, а посљедњих година та производња стагнира. Већ има засада гдје произвођачи уопште не размишљају о наставку, а пуно је и оних запуштених јер људи нису ни на нули - рекао је Стојановић додавши да су све залихе у хладњачама, јер свој простор за складиштење немају.

С друге стране, хладњачари позивају на стрпљење. Власник највеће хладњаче на том подручју “Агро др” из Братунца Петко Ранкић казао је за “Глас Српске” да је лани био доста опрезнији у односу на 2022. годину када је за килограм малине плаћао 8,5 марака.

- Те цијене су  “надували” накупци, али сам и тада испоштовао произвођаче. Ове године откупио сам око 700 тона које стоје у хладњачи, конзервиране и чекају купце. Имао сам неке понуде из Шведске и Њемачке, али нису биле повољне  - рекао је Ранкић и апеловао на све произвођаче да сачекају још годину - двије да не уништавају малињаке.

Додао је да разумије проблеме произвођача, те да већина њих чека на исплату новца како би могли планирати прољећне радове у малињацима.

Србија

Према ријечима Ивана Стојановића у Србији је донесен акт да нема увоза малине док не буде продата домаћа.

 - На тај потез су се одлучили због прекомјерног увоза из Украјине, Пољске и Молдавије - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана