Малим предузећима 19,12 милиона евра

Тања Шикањић
Малим предузећима 19,12 милиона евра

БAЊAЛУКA - Малим и средњим предузећима и предузетницима у Републици Српској од данас је на располагању 19,12 милиона евра из нове кредитне линије Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ) коју је креирала Свјетска банка.

Шеф овог пројекта у ИРБ-у Златко Поповић рекао је јуче у Бањалуци, представљајући ову кредиту линију, да ће ова средства бити пласирана путем шест банака.

- Ради се о кредитном пројекту Свјетске банке који се реализује за читаву БиХ, и то у износу од 47,8 милиона евра, од чега Српској припада 19,12 милиона - рекао је Поповић и додао да су до сада уговори потписани са четири банке и то са НЛБ Развојном банком, Новом банком, Уникредит, те Рајфајзен банком, а очекује се закључивање уговора и са Интеза и Хипо Aлпе Aдрија банком.

Поповић каже да су средства из ове кредитне линије намијењена малим и средњим предузећима и предузетницима за финансирање инвестиција у основна и обртна средства.

- Максималан износ кредита је 2,5 милиона евра, са максималним роком отплате до десет година уз грејс период до три године, у зависности од потребе самог пројекта - рекао је Поповић.    

Додао је да ће каматна стопа за крајње кориснике износити од 6,2 до 7,7 одсто. Крајњи рок за коришћење средстава из ове кредитне линије је 31. јул 2014. године.

Представник Свјетске банке Харис Мешиновић рекао је да је Свјетска банка одобрила овај зајам БиХ у децембру 2009. године.

- Послије тога услиједио је процес ратификације, а кредит је постао ефективан у августу прошле године - казао је Мешиновић.

Услови

Златко Поповић је рекао да за кредитна средства из ове кредитне линије могу да аплицирају мала и средња предузећа или предузетници који запошљавају мање од 250 радника, чији годишњи промет не прелази 50 милиона евра, те чија актива по билансу стања не прелази 43 милиона евра.

- Предузеће које тражи кредит мора да буде прописно лиценцирано од надлежних пореских органа, као и да се бави агропрерадом, производњом и обрадом хране или да је повезано са услугама из ових дјелатности - додао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана