Мали акционари желе пети спрат Боске

Марина Чигоја, Фото: А. Чавић
Мали акционари желе пети спрат Боске

Бањалука - Мали акционари Робне куће "Боска" донијели су јуче одлуку да издвоје свој капитал из овог предузећа и да на петом спрату ове робне куће формирају ново предузеће које ће се звати Нова робна кућа "Боска".

Предсједник Скупштине Удружења малих акционара "Боске" Јелена Благојевић рекла је послије Скупштине Удружења малих акционара да ће њихови ставови бити прослијеђени управи предузећа и Министарству трговине и туризма РС.

- Тражимо да малим акционарима, који имају 16,80 одсто капитала, за почетак припадне пета етажа "Боске" која је неискоришћена - рекла је Благојевићева и додала да ће на Скупштини акционара овог предузећа, која је заказана за 10. децембар, мале акционаре заступати бивша радница "Боске", правница Милана Вукојевић.

Она је истакла да је Дирекција за приватизацију РС умањила капитал интерних акционара са 51,88 одсто на свега 16,80 одсто капитала у предузећу.

- Мимо знања и  сагласности малих акционара, Скупштина акционара предузећа је у априлу прошле године донијела одлуку о покрићу губитка од 19,9 милиона КМ на терет капитала, чиме је капитал предузећа практично преполовљен, са 42,8 милиона КМ на садашњих 22,8 милиона КМ - казала је Благојевићева и додала да се ни послије тога пословање предузећа није побољшало, већ се наставило са губицима.

- Због тога је управа предузећа предложила да Скупштина акционара заказана за 10. децембар донесе одлуку о задужењу РК "Боска" за три милиона КМ, од чега планирају милион КМ  одмах да  уложе у пролонгирање  постојећег кредита, а један дио за  измирење текућих обавеза и за трајна обртна средства. Иако је имовина "Боске" већ дата под хипотеку, такође без знања и сагласности малих акционара, како смо информисани, управа планира да кредит добије залагањем хипотеке над другом зградом у власништву "Боске" и припадајућим земљиштем - казала је Благојевићева. 

Секретар Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић рекао је да Савез у потпуности подржава закључке Удружења малих акционара РК "Боска".

- Једини начин да се послије 20 година коначно ријеше нагомилани проблеми "Боске" је да се озбиљно разматрају захтјеви оних који су ово предузеће стварали. Није логично да робна кућа која се налази у центру највећег града РС и има огроман простор послује са губицима - истакао је Југовић.

Са директором "Боске" Љубомиром Дакићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт јер се није јављао на мобилни телефон.

Тужба

Због дуга од 2,3 милиона марака које РК "Боска" има према Инвестиционо-развојној банци РС по основу емитованих обвезница, према ранијим најавама ИРБ-а, јуче је требало да буде поднесена тужба против "Боске". Међутим, у ИРБ јуче нису жељели конкретно да кажу да ли су поднијели тужбу.

- ИРБ се већ изјаснила по питању тужбе и више се неће оглашавати о овом питању до завршетка судског поступка или до измирења дужничких обавеза РК "Боска" мимо судског поступка - рекао је портпарол ИРБ-а Зоран Поповић.

Обавезе "Боске" на основу прве рате су 2.299.254 КМ. На ову суму се обрачунава законска затезна камата која је достигла 58.000 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана