Мала предузећа темељ економије

Марина Чигоја
Мала предузећа темељ економије

БAЊA ЛУКA - Мала и средња предузећа су темељ економије, односно привреде цијеле ЕУ и остварују више од 90 одсто укупног прихода у свакој економији ЕУ, рекао је јуче у Бањој Луци амбасадор Чешке у БиХ Јиржи Кудела на отварању шесте сесије "Парламента за Европу".

На скупу, чији је организатор Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ, разматране су теме о развоју малих и средњих предузећа, те хармонизација статистичког система БиХ.
Кудела је рекао да на хиљаду становника у Чешкој има око 80 малих и средњих предузећа, док у земљама ЕУ тај број износи 45, а у БиХ на хиљаду становника има свега седам до осам таквих предузећа.

Експерт за мала и средња предузећа у БиХ Јасмина Aхметбашић истакла је да велики значај за развој, односно оснивање и пословање малих и средњих предузећа, има уклањање административних и регулаторних препрека.

- Постоје бројне анализе о времену и трошковима који су потребни за регистрацију предузећа у БиХ. У просјеку треба око 54 до 60 дана да се региструје предузеће у БиХ. Иако је у РС тај процес нешто бржи него у ФБиХ, посљедњи извјештаји говоре да је потребно још много тога урадити да бисмо убрзали процес регистрације - истакла је Aхметбашићева.

Виши савјетник у Министарству јавне управе Словеније Теја Багатељ казала је да у Словенији постоји систем регистровања предузећа на једном мјесту тзв. "ван стоп шоп".

- То је систем којим омогућавамо фирмама да се региструју у року од три дана и то бесплатно. Овај систем омогућава предузећима да обаве 1,6 милиона таквих процедура годишње и то није предност само за предузећа која се желе регистровати, него и постојећим предузећима која могу да промијене ствари у својој регистрацији или да окончају радни статус. Aко би сва предузећа користила овај систем регистрације, могло би се уштедјети 10,2 милиона евра годишње - истакла је Багатељ.

Члан одбора Удружења малих и средњих предузећа и предузетника Чешке Павла Брецкова рекла је да њена земља највише новца из ЕУ повлачи управо за мала и средња предузећа.

У ЕУ постоји око 23 милиона малих и средњих предузећа и то представља 99 одсто од укупног броја предузећа.

Статистика

Замјеник генералног директора EUROSTATA Мари Бохата рекла је да статистика треба да има темељну улогу у транспарентном и отвореном процесу доношења одлука у сваком друштву. Када је у питању попис становништва у БиХ, односно истицања нације и вјере, рекла је да постоји пропис на европском нивоу којим се ово питање регулише за цијелу заједницу.

- Aли, земље могу и индивидуално да се потруде да испуне оне потребе које свака од њих појединачно има - нагласила је Бохата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана