Мала и средња предузећа носиоци привреде Српске

Марина Чигоја
Мала и средња предузећа носиоци привреде Српске

БAЊAЛУКA - Мала и средња предузећа чине 99 одсто свих привредних субјеката и запошљавају 78 одсто од укупно запослених лица у Српској.

Рекао је то јуче министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, образлажући посланицима Народне скупштине РС Нацрт стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у РС од 2011. до 2013. године.

Ова предузећа у 2009. години остварила су 78 одсто укупних прихода и 75 одсто укупне добити свих предузећа у Српској.

- Мала и средња предузећа и радње остварили су 12,2 милијарде укупних прихода. Ови субјекти су у 2009. години у буџет РС уплатили 86,74 милиона пореза на добит, око 9,8 милиона републичке таксе и 10,9 милиона комуналне таксе - наводи се у Нацрту стратегије.

Ковачевић је истакао да Стратегија има за циљ унапређење пословног амбијента и повећање конкурентности домаће привреде на европском и свјетском тржишту.

- Један од циљева стратегије јесте да се комплетира и учини функционалном развојна инфраструктура за подршку малим и средњим предузећима на свим нивоима - рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да све земље у окружењу и ЕУ посвећују велику пажњу подстицају развоја малих и средњих предузећа и занатског предузетништва.

Ковачевић је нагласио да је стратегија усклађена са Повељом за мала и средња предузећа и европским Aктом о малим и средњим предузећима, те да је изради стратегије претходила анализа стања у овој области, чији резултати говоре да је РС учинила значајне кораке у овом послу.

У складу са статистичким стандардима ЕУ, у Српској је број МСП и радњи на 1.000 становника износио 26,6. У Нацрту се истиче да административне и регулаторне препреке представљају највећи проблем овим привредним субјектима.

Као циљеви за сљедећи период наводи се и то да укупан број радњи треба да се повећа до краја 2015. за око 15 одсто, до укупног броја од око 31.000 радњи, а укупан број предузећа за око 20 одсто, до укупног броја од око 17.000 предузећа.

Затварање

У Нацрту стратегије наводи се да је свјетска економска криза значајно утицала на затварање субјеката, а посебно радњи те је у 2009. години од укупно затворених 6.416 субјекта, 87,5 одсто радњи. Што се тиче новоотворених субјеката у 2009. години, укупно је основано 3.985 субјеката гдје опет доминирају радње са 81,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана