Максимално задужење 66,9 милиона марака

Марина Чигоја
Максимално задужење 66,9 милиона марака

Бањалука - Одлуком о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа коју је Влада РС усвојила прошле седмице, прецизирано је да максималан износ краткорочног дуга по главници на крају 2013. године може бити 66,9 милиона марака.

У Министарству финансија Српске рекли су "Гласу Српске" да је Влада послије усвајања ову одлуку упутила у процедуру у Народној скупштини РС.

- Овом одлуком прописани су услови под којима се Република Српска може задужити за емисију трезорских записа у току 2013. године. Максималан износ стања краткорочног дуга по главници на крају 2013. године може да износи 66.992.000 КМ, дефинисана је каматна стопа на основу ове врсте задуживања, те рок доспијећа најдуже до годину - казали су у Министарству финансија.

Додали су да стање краткорочног дуга по основу емитованих трезорских записа у 2013. години не може прећи осам одсто редовних прихода остварених у претходној фискалној години.

- Емисијом трезорских записа извршиће се усклађивање неравномјерног прилива средстава у буџет са потребама благовременог извршавања планираних обавеза буџета - казали су у Министарству.

Поред тога, додали су, трезорски записи као краткорочни инструменти на тржишту хартија од вриједности, као и трговање с њима на берзи, доприносе развоју тржишта хартија од вриједности.

- Трезорски записи су краткорочне хартије од вриједности и у току једне календарске године обави се више аукција трезорских записа. Они могу бити емитовани сваких седам дана, па у складу с тим треба да се планира и бруто прилив у буџету - нагласили су у Министарству финансија.

Истичу да неки од емитованих трезорских записа доспијевају и буду плаћени  у истој години, те се увијек посматра стање дуга као ограничена категорија, а не сви остварени приливи средстава у буџет РС.

Економска политика

У Економској политици РС за идућу годину предвиђено је да се као алтернативни извор финансирања користи аукција трезорских записа и емисија дугорочних обвезница на домаћем и међународном тржишту.

- У 2011. и 2012. години извршено је девет аукција трезорских записа ради рјешавања проблема ликвидности и њихов наставак планиран је и у 2013. години. Поред аукције трезорских записа, извршене су и три емисије дугорочних обвезница за финансирање буџета РС. Од 2011. до 30. септембра 2012. године по основу трезорских записа и дугорочних обвезница укупно је плаћено 120,17 милиона КМ, од чега се на главницу односи 115,02 милиона КМ, а на камату 5,15 милиона КМ - наводи се у Економској политици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана