Макси продат за 932 милиона евра

Тања Шикањић
Макси продат за 932 милиона евра

БЕОГРAД - Белгијска компанија "Делез" преузела је јуче 100 одсто српске "Делта Макси групе" за 932,5 милиона евра, саопштено је из "Делта холдинга".

У цијену су укључена и нето дуговања "Максија" од 300 милиона евра. Трансакција обухвата власништво над некретнинама у више од половине продавница у Србији и седам дистрибутивних центара "Делта Макси групе". Ово је највећа инвестиција у Србији.

Предсједник и генерални директор "Делеза" Пјер-Оливије Бекер рекао је да је компанија изузетно задовољна овом трансакцијом, која у потпуности подржава њен убрзани раст.

- Становницима Србије биће понуђени нови производи, а "Делез" ће  у Србији отворити нова радна мјеста, јер ће бити повећан број запослених у "Максију", који сада износи 15.000 - рекао је Бекер и навео да ће "Делез групу" у Србији водити домаћи менаџмент.

Извршни потпредсједник "Делез групе" Стефан Дешемакер изјавио је да ће овај потез веома позитивно дјеловати на развој белгијске компаније и омогућити јој да постане водећи играч у региону и југоисточној Европи.

- Aко све буде ишло према плану, трансакција ће у потпуности бити окончана у трећем кварталу ове године, највјероватније у септембру - рекао је Дешемакер.

Предсједник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић рекао је да продаја "Делта Максија" "Делез групи" представља велику финансијску подршку српској компанији за даљи развој аграра и сектора некретнина.   

Он је, на конференцији за новинаре поводом продаје "Максија", поручио клијентима и добављачима "Делте" да ће у "Делезу" имати доброг партнера и изразио увјерење да ће, захваљујући њиховом доласку у Србију, у пословање бити уведени и европски стандарди од којих ће сви имати користи.

- Овај уговор је први велики корак ка Европској унији - нагласио је Мишковић.

Генерални директор и директор корпоративних комуникација "Делта холдинга" Јелена Крстовић рекла је ће порез од продаје "Делта Максија" бити плаћен у Србији.

Професор на Економском факултету у Београду Љубодраг Савић оцијенио је да би ова аквизиција требало да створи услове за конкуренцију, снижење цијена, као и побољшање квалитета и асортимана производа.

Домаћи привредници очекују да ће белгијски трговински ланац уредније плаћати добављачима за испоручену робу, али и да ће "улазак" на полице тог ланца бити тежи.

"Делез" у свом ланцу има 2.800 продавница, а у 2010. години имао је приход од 20,8 милијарди евра. Запошљава око 137.000 људи.

"Меркатор"

Продаја трговинског ланца "Делта Макси" белгијском "Делезу" значиће можда атрактивнију цјеновну понуду на српском тржишту, али се не очекују никакви цјеновни удари. Члан Управе "Меркатора" за подручје трговине југоисточне Европе Станка Чуровић рекла је да продаја "Максија" не мора да значи и цјеновни удар на становништво, али може да значи бољу понуду. Она је додала да ће се тржиште сигурно суочити и са новим понудама, које ће да прати и "Меркатор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана