Мадрид не може избјећи узимање помоћи

Агенције
Мадрид не може избјећи узимање помоћи

Мадрид - Предсједник Каталоније Aртур Мас изјавио је данас да Шпанија не може избјећи узимање финансијске помоћи на државном нивоу и да власти у Мадриду треба да је затраже без одлагања, јавиле су агенције.

- Спољна помоћ биће неизбјежна, па би било боље да се са тиме суочимо без одлагања - рекао је предсједник сјевероисточног шпанског региона, који се залаже за већу финансијску независност Каталоније од остатка Шпаније.

Шпански премијер Маријано Рахој још није отворено рекао да ли је земљи потребна финансијска помоћ и умјесто тога инсистира да је потребно дубље проучити ситуацију.

Мас, који се јуче састао са Рахојем и осталим регионалним лидерима, каже да Шпанија има потенцијал да се извуче из финансијске кризе, али да ће јој током одређеног периода бити потребна помоћ, пренио је AФП.

Он је додао нема потребе да се драматизује ситуација и подсјетио да је ЕУ у прошлости много помогла Шпанији у развоју економије.

Фински премијер Јирки Караинен изјавио је јуче у једном новинском интервјуу да је, колико он зна, мало вјероватно да ће Шпанија затражити страну финансијску помоћ.

Извор из њемачке Владе рекао је ове седмице да би Мадрид тешко могао да оправда такав захтјев, пошто још може да позајмљује новац на финансијским тржиштима.

Мас, који је расписао ванредне изборе за 25. новембар поводом иницијативе за независношћу Каталоније, рекао је да шпански регони, који су одговорни за здравство и просвјету, неправедно сносе већи дио терета мјера штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана