Мађарска понуда Хрватској: Ми вама Хрватску и БиХ, ви нама Србију и Словенију!

Вечерњи лист
Мађарска понуда Хрватској: Ми вама Хрватску и БиХ, ви нама Србију и Словенију!

Загреб - Представници мађарске нафтне компаније “Мол” предложили су хрватској националној нафтној компанији “Ина” да преузме “Молове” бензинске пумпе у Хрватској и БиХ, а заузврат да се одрекну пословања на тржиштима Словеније и Србије.

Предложено је и да се издвоји 300 стручњака из “Нафтаплина” у нову заједничку компанију “Ине” и “Мола” за истраживање и развој.

- Нема шансе да на то пристанемо. Сви знају да је истраживање и развој Инин Форте и најпрофитабилнији дио. Издвајањем тог дијела Ина би практично престала да буде вертикално оријентисана компанија - рекао је саговорник “Вечерњег листа”.

С обзиром на то да је ријеч о два велика тржишта на којима “Ина” засад послује у врло малом обиму, у Влади сматрају да би прихватањем “Моловог” приједлога “Ина” значајно ограничила могућности свог раста у будућности.

Такође, тврде, питање је што би се добило преузимањем цијелог бизниса у Хрватској и БиХ, с обзиром на то да се малопродајни објекти “Тифон” и “Енергопетрол” и данас углавном снабдијевају из “Ининих” рафинерија, наводи лист.

Влада има негативан став и према приједлогу формирања нове заједничке компаније за истраживање.

С обзиром, да је “Нафтаплин” најпрофитабилнији дио “Ине”, ту идеју у Влади тумаче као цијепање хрватске нафтне компаније, чиме би утицај државе био додатно разводњен.

Из мађарске нафтне компаније “Мол” истичу да овај приједлог не треба тумачити драматично, те да је идеја да се појача знање и вјештина, као и профит на нивоу групе.

- Нема говора о паду утицаја државе као дионичара, то се не може ни провести без њеног пристанка - навео је “Молов” шеф међународних комуникација Домокос Золар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана