Мађари заинтересовани за приватизацију рудника Миљевин

Милка Милуновић
Мађари заинтересовани за приватизацију рудника Миљевин

ФОЧA - Инвеститори из Мађарске који су заинтересовани за приватизацију рудника мрког угља "Миљевина" надомак Фоче најавили су да ће до 20. априла доставити комплетну документацију, са условима које нуде у приватизацији, изјавио је директор рудника "Миљевина" Ненад Матовић.

Он је додао да су Мађари недавно били у радној посјети руднику и да су  обишли  рудокоп, гдје најављују улагања.

Детаље пословне понуде мађарских инвеститора Матовић није желио да открива, напомињући да је прерано за то.

- Током прошле године рудник су обишли потенцијални купци, представници грчке фирме "СЕНКОП" из Грчке и представници руских фирми "Привредни препород" и "Интерао". Док не закључимо посао, ни Мађаре не можемо сматрати купцима - рекао је Матовић. 

Послије успјешно спроведеног стечаја Влада Републике Српске  је лани у децембру купила акцијски капитал, у руднику мрког угља "Миљевина". Од тада радници и пословодство рудника са нестрпљењем очекују стратешког партнера који ће уложити свјеж капитал у покретање производње и оживљавање рудокопа.

- Немамо жељезнички ни ријечни транспорт, тако да је цијена угља превисока за извоз. Ово је у приватизацији отежавајућа околност. Најбоље рјешење за рудник је да направимо једну фабрику гдје би угаљ могли трошити и добијати нови производ - наводи  Матовић.

Пословодство, каже, предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада најављује да ће у руднику бити отворено око 1.000 радних мјеста.

- За овај рудник има наде, јер Влада РС је купила капитал у руднику који је понуђен у поступку стечаја. Досадашња пракса показала је да се сва предузећа која купи Влада брзо опораве од посљедица кризе и стечаја - истакао је Белензада.

Радници

У руднику "Миљевина" од 200 бивших радника на посао свакодневно долази 20 радника који су ангажовани на чувању имовине рудника. Сви радници очекују да ће производња у руднику бити ускоро покренута и да ће за све бити посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана