Лукоил прогнозира нагли пад експлоатације нафте у Русији

Танјуг
Лукоил прогнозира нагли пад експлоатације нафте у Русији

МОСКВА - Експлоатација нафте у Русији нагло ће опасти од 2016. године, јер актуелни порези не стимулишу освајања нових налазишта, изјавио је предсједник највеће приватне руске нафтне компаније Вагит Алекперов.

- Стагнација ће наступити уколико изостану реформе пореза за нафтну индустрију - напоменуо је Алекперов у интервјуу лондонском “Фајненшл Тајмсу”.

У Русији се за разлику од других земаља за пореску основицу узима обим експлоатације, а не остварена зарада, па тако улагања у разраду нових налазишта не смањују порез који компанија плаћа.

Предсједник “Лукоила” је такође рекао да би влада ускоро могла појединим компанијама да одобри пореске олкшице, али нафташи желе континуиран и предвидив порески систем.

Актуелни систем који само државним компанијама “Росњефт” и “Гаспром” омогућава приступ арктичким налазиштима се није оправдао и те компаније неефикасно развијају налазишта.

Предсједник “Лукоила” је рекао да ће се та политика промијенити и да ће и приватне копманије добити приступ резервама сировина на Арктику.

Менаџери “Лукоила” су више пута указивали да руски нафтни сектор пати због неефикасног система опорезивања.

Потпредсједник “Лукоила” Леонид Федун је раније рекао да би пореска реформа могла да одложи пад производње нафте до 2019-2020. године.

У Русији је прошле године произведено 511,4 милиона тона нафте и кондензата гаса, што у поређењу са 2010. годном представља раст од 1,2 процента. По производњи нафте Русија је прва у свијету, са нешто већом експлоатацијом од Саудијске Арабије, која на дан произведе10 милиона барела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана