Луј Витон најскупља европска робна марка

Глас Српске
Луј Витон најскупља европска робна марка

БЕЧ - Француска модна кућа "Луј Витон" има највреднију робну марку у Европи, показало је истраживање Европског института у Бечу, пренијеле су агенције.

Друго мјесто међу 3.000 европских робних марки заузима финска "Нокија".

Производи престижне модне куће "Луј Витон", која је оснивана 1854. године, од симбола за квалитетан пртљаг, временом су постали статусни симбол.

- "Луј Витон" тренутно вриједи 27,6 милијарди евра, а цијена акција само је један од елемената који одређују њену вриједност - кажу маркетиншки стручњаци.

Истичу да је вриједност ове француске робне марке порасла упркос кризи.

- Захваљујући популарности луксузних производа у Кини и слабом евру, приход од продаје производа "Луј Витона" превазишао је сва очекивања. Само у посљедња три мјесеца приход ове модне марке скочио је за четвртину и премашио пет милијарди евра - рекао је директор београдске маркетиншке агенције "Мек Кен Ериксон" Зденка Милановић.

Вриједност робне марке највећег свјетског произвођача мобилних телефона "Нокија" износи 25,3 милијарде евра.

- Иако су акције компаније ове године пале за петину, јер је губила корак на тржишту "паметних" телефона, "Нокија" и даље вриједи милијарде евра - кажу аналитичари.

Предсједник Управног одбора "Нокије" Јорма Олила каже да у компанији настоје да поново ухвате корак са новим свијетом који је донио развој софтвера.

Канађанин у Финској

Јорма Олила каже да је "Нокија" именовањем Канађанина и бившег директора "Мајкрософта" Стивена Елопа, за првог човјека компаније, направила заокрет у досадашњој пословној политици.

- Постављање Канађанина на руководеће мјесто финске компаније, радикалан је корак колико и именовање Италијана за селектора енглеске фудбалске репрезентације. Од њега очекујемо да "Нокији" врати стару славу - кажу у "Нокији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана