Луанда најскупљи град

Глас Српске
Луанда најскупљи град

ВАШИНГТОН - Свјетско истраживање трошкова живота које потписује Мерсер консалтинг, а које је обухватило 214 градова на пет континената, показало је да је Луанда у Анголи свјетски најскупљи град, а Карачи најјефтинији, преносе агенције.

Истраживање је обухватило и неке државе региона, па је Загреб на позицији број 100, Београд 189, Сарајево 192, а Скопље на 200. мјесту.

Токио је, исто као и прошле године, остао на другом мјесту, а Нџамена на трећем. Слиједи Москва, пета је Женева, а Осака шеста. Цирих је са шестог пао на седмо мјесто, док је Хонгконг ове године девети.

У обзир су узети трошкови у више од 200 предмета у сваком мјесту, укључујући становање, превоз, храну, одјећу, домаћинство и забаву. То је свјетски најобухватнија анкета овог типа и направљена је прије свега за велике компаније и владе да би што боље одредили накнаде за своје раднике у другим земљама. Свеукупно гледано, трошкови живота у градовима у Европи у 2011. години остали су релативно стабилни, док је у Африци дошло до повећања трошкова живота у неким кључним градовима. У Сјеверној Америци повећање цијена бензина и даље доприноси расту потрошачких цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана