Лож-уље нелегално у аутомобилима

Марина Чигоја
Лож-уље нелегално у аутомобилима

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање БиХ открила је бројне малверзације приликом коришћења лож-уља за које је утврђено да се користи за погон возила и грађевинских машина, а да су га порески обвезници који су га увозили фиктивно раздуживали на поједина физичка и правна лица.

У анализи коју је урадила УИО истиче се да је у 2009. и 2010. у односу на 2008. годину видљив тренд раста регистрованих возила и продаје лож-уља, док је дошло до пада продаје горива и просјечне потрошње горива.

- У контролама које су до данас спроведене утврђен је велики број злоупотреба кад је у питању коришћење лож-уља. Код одређеног броја обвезника утврђено је да су огромне количине лож-уља раздужили на неког трећег, а приликом контроле тог трећег лица, утврди се да он ту количину лож-уља није могао да потроши - нагласили су у УИО.

Додали су да су до сада издата 54 прекршајна налога са казнама у износу од 35.000 КМ, а да тренутно и Сектор за порезе у УИО спроводи детаљне контроле са аспекта ПДВ-а.

Инспектор за порезе у УИО је добио задатак да провјери комплетно књиговодствено стање и плаћање обавеза за фирме које се баве увозом и дистрибуцијом нафте и нафтних деривата у БиХ. Према незваничним информацијама, једна од фирми која се контролише је "Ривијера 88" Бањалука.

- Коначне резултате имаћемо по окончању свих контролних активности. Чињеница је да је одмах по покретању контрола дошло до значајног смањења увоза и продаје лож-уља у БиХ - кажу у УИО.

Законом о акцизама у БиХ на лож-уље плаћа се акциза од 30 фенинга по литру, али се на њега не плаћа путарина за путеве од 0,15 КМ по литру и путарина за изградњу аутопутева од 0,10 КМ по литру.

Закон о акцизама у БиХ предвидио је и могућност враћања плаћене акцизе на лож-уље у одређеним случајевима. Право на враћање плаћене акцизе на лож-уље могу остварити физичка и правна лица која уље за ложење набаве и користе за загријавање стамбених и пословних објеката, те за загријавање стакленика и пластеника за пољопривредну производњу.

- Према извјештајима УИО у току 2010. године враћено је 1,5 милиона КМ по основу акцизе за лож-уље, а у 2011. години 2,7 милиона КМ што је 76 одсто више у односу на 2010. годину. И ово је разлог за покретање контрола трошења лож-уља у БиХ - нагласили су у УИО.

Укупна вриједност увезеног лож-уља у БиХ у 2001. години износила је 55 милиона КМ.

Закон

Законом о акцизама у БиХ дефинисано је да се лож-уље може продавати на бензинским пумпама, у за то посебно предвиђеном складишту или из самосталних посебних складишта или директном испоруком потрошачу.

Лож-уље се не смије користити у сврхе супротне његовој основној намјени. Ако се утврди да се уље за ложење користи као погонско гориво обрачунаће се акциза од 0,30 КМ по литру, на количину која се добије када се утврђена запремина резервоара увећа за десет пута, а наплата тако обрачунате акцизе извршиће се од власника возила. Поред акцизе на тако утврђене количине лож-уља наплатиће се и путарина од 0,15 КМ по литру за путеве и 0,10 КМ за изградњу аутопутева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана