Лоши прелази наносе штету предузећима

Маријана Миљић
Лоши прелази наносе штету предузећима

Бањалука - Странци већ на улазу у БиХ стичу ружну слику о земљи јер је већина граничних прелаза у катастрофалном стању, а лоша инфраструктура на границама доводи до дужег задржавања приликом преласка те великих трошкова предузећа која се баве транспортом.

Према подацима Граничне полиције БиХ, свега 20 одсто прелаза испуњава стандарде у погледу инфраструктуре потребне за ефикасно обављање провјера.

- Прелази не посједују потребну опрему и услове неопходне за обављање граничних провјера. Међународни прелази Градишка, Брод и Дољани, који су смјештени на најфреквентнијим путним правцима, имају веома лоше услове за рад граничара, али и других служби. На појединим прелазима за погранични промет, као што су Матконзи, Плазикур, Бир, Орахов До, Радеж и Мештровац уопште не постоје услови за обављање провјера - подаци су Граничне полиције БиХ.

На већини граничних прелаза не постоје контролне кабине, надстрешнице, зауставне рампе, видео-надзор, телефонске везе, прикључак на воду и одвод, те мокри чвор, што утиче и на сузбијање евентуалних незаконитости у вези са преласком границе, а самим тим и на укупно стање безбједности у БиХ.

С обзиром на то да су међународни прелази прво мјесто контакта путника за земљом у коју долазе, стање на већини прелаза оставља веома ружну слику о БиХ.

- Лоша инфраструктура има за посљедицу и дуготрајно задржавање на преласку границе, што поред незадовољства путника проузрокује и велике трошкове предузећима која се баве транспортом робе и превозом путника, а што на крају смањује и конкурентност домаћих привредника - казали су у Граничној полицији.

Због свих проблема, у документу који су доставили и Представничком дому Парламента БиХ, предложили су властима да приликом израде и усвајања буџета планирају и новац за улагање у граничне прелазе. Навели су и да је потребно размотрити могућност доношења закључка којим би Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ била обавезана да редовно сачињава листе приоритета за инфраструктурно улагање на прелазима.

- Та листа приоритета требало би да буде усаглашена са службама које обављају послове и задатке на границама - казали су у Граничној полицији.

Превозници истичу да већ десет година указују на овај проблем, али да надлежне институције нису ништа урадиле да га ријеше.

- Молимо бога да остане овако, да не буде још горе. Имали смо пар састанака због царинских терминала на најфреквентнијим прелазима, али нико ништа није урадио да то питање ријеши. Имамо велику штету и губитке. И на границама нас домаћа власт не може заштитити и створити нормалне услове за функционисање. То је страшно - рекао је предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана