Лоши кредити тешки 697 милиона марака

Марина Чигоја
Лоши кредити тешки 697 милиона марака

Бањалука - Обим неквалитетних кредита у РС смањен је у првом овогодишњем кварталу, али је учешће зајмова чија отплата знатно касни у укупним пласманима банака и даље велико и захтијева константно праћење, казали су у Агенцији за банкарство РС.

Вриједност неквалитетних кредита у првом кварталу ове године износила је 697,4 милиона марака, што је за 11 одсто мање у односу на исти период лани.

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство, смањењу је допринио знатан пад вриједности неквалитетних кредита правних лица, код којих је константно овај проблем много израженији него код становништва. Лоши зајмови регистровани код правних лица на крају прва три мјесеца износили су 463,3 милиона КМ и смањени су за 17 одсто на годишњем нивоу. С друге стране становништво је благо попустило у плаћању рата, па је обим неквалитетних кредита порастао за два одсто на 234,1 милион КМ.

- Учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима на крају првог квартала ове године било је 14,38 одсто. Иако је забиљежен пад вриједности неквалитетних кредита, њихово учешће у укупном кредитном портфолију је на релативно високом нивоу, као и учешће доспјелих кредита у укупним кредитима, због чега захтијевају континуирано праћење - казали су у Агенцији за банкарство РС.

Доспјела потраживања банака у РС на крају првог квартала износила су 469 милиона КМ и чине 9,7 одсто укупних кредита.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ и директор НЛБ Развојне банке Бањалука Радован Бајић каже да је учешће неквалитетних кредита у укупним зајмовима у РС изузетно велико.

- Сваки двоцифрен удио лоших кредита у укупним зајмовима је изузетно велики. Велико је чак и учешће од девет одсто, а да не говоримо о 14,38 одсто колико износи у РС - казао је Бајић.

Говорећи о благом смањењу неквалитетних кредита у првом кварталу, Бајић је рекао да за то постоје два разлога - опрезније поступање при одобравању кредита и различита методологија банака.

- Након мјера које је Агенција за банкарство донијела и послије кризе која нас је задесила, банке су вјероватно озбиљније приступиле процјени ризика и одобравању пласмана, тако да нови кредити нису тако ризични као они из протеклог периода. Смањење лоших кредита вјероватно је и посљедица различите оцјене банака шта се убраја у неквалитетне кредите. Немогуће је на исти начин у свим банкама класификовати кредит у неквалитетан или квалитетан - каже Бајић и додаје да је забрињавајући раст неквалитетних кредита физичких лица, који би могао бити посљедица прошлогодишњих поплава и велике штете коју је претрпјело становништво.

Добит

Према подацима Агенције за банкарство, свих девет банака у РС остварило је у првом кварталу ове године добит, која је, у односу на исти период лани, удуплана на 21,2 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана