Лоша вијест за власнике мобилних

Дојче веле
Лоша вијест за власнике мобилних

Европска унија још неко вријеме неће укинути роминг за коришћење мобилне телефоније у иностранству.

Ипак, крајем 2016, додатни трошкови телефонирања и сурфовања на интернету могли би коначно да оду у историју.

Ако постоји нека ријеч коју власници паметних телефона широм свијета мрзе, и то не само у Европској унији, онда је то роминг. Онај ко телефонира или користи интернет у иностранству, мора да рачуна са осјетно већим мјесечним обрачуном матичне телекомуникационе компаније него иначе.

Европска комисија и Европски парламент намјеравали су да те накнаде укину. План је био да се то учини до јула идуће године. Али од тога неће бити ништа. Наиме, неке чланице ЕУ противе се укидању роминга.

Јак лоби телекомуникационих џинова?

Посланица баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) у Европском парламенту Ангелика Ниблер каже да упада у очи то да је прије свега ријеч о земљама у којима послују велике телекомуникационе фирме.

"То су Шпанци са 'Телефоником', Италијани, Њемачка, Велика Британија са 'Водафоном'… Мислим да ће управо из тих земаља стизати отпора", каже Ниблер.

Понуђачи услуга телефонирања, међу њима и њемачки "Телеком" као и фирме у власништву тог њемачког гиганта, очигледно не желе да се тек тако одрекну прихода од роминга. За њих би то значило – губитак. Поготово у временима у којима све више људи и то свуда у Европи, жели да мобилно сурфује и преко граница. Да ли то значи да роминг неће бити укинут?

Не, сматра посланица њемачке Социјалдемократске странке (СПД) у парламенту ЕУ Констанце Крел:

"Компромисом је предвиђено комплетно укидање роминга, али то ће се догодити пола године касније." Помјерање термина значи да Европски парламент циља на укидање накнада крајем 2016. године, а не у љето идуће године. Био би то лијеп божићни поклон за све Европљане који мобилно телефонирају и сурфују интернетом док путују по Старом континенту. То би било важно и за вјеродостојност Парламента и Комисије.

Сто минута и сто СМС-порука по "домаћој" тарифи

Од ове недјеље поновно ће почети да се преговара о ромингу. Компромисно ријешење могло би да буде то да већ од почетка 2016. одређени пакети минута телефонирања и СМС-порука послатих из роминга појефтине. Могуће је и да ће у иностранству важити домаће тарифе, објашњава СПД-ова посланица Крел. То би онда могло да значи да „бар сто минута, сто СМС-ова" неће бити скупље него у домаћој мрежи, каже Крел.

Европска комисија је од 2007. у неколико корака снижавала накнаде за роминг. Просјечна цијена минута мобилног телефонирања протеклих година осјетно је појефтинила. Тренутно се на подручју ЕУ за минут разговора плаћа око 23 цента. Што се тиче коришћења интернета у иностранству, Комисија је увела горњу границу од 24 цента по мегабајту, осим у случају да је активирана нека посебна тарифна опција. Раније се за један мегабајт плаћало и до два пута више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана