Лоша година за свјетску економију

Глас Српске
Лоша година за свјетску економију

ПAРИЗ - Побољшавање резултата финансијских тржишта је добра вијест, али ће 2009, упркос томе, бити лоша година за свјетску економију, оцијенио је извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Штрос-Кан, а пренијеле агенције.

У интервјуу телевизији Франс 24, Штрос-Кан је рекао да амерички долар има све изгледе да остане свјетска резервна валута, додајући да је повратак на великодушне бонусе банкарским службеницима у СAД "скандалозан".

- Добро је што се финансијска тржишта опорављају. Добро је што компаније почињу да постижу боље резултате. Aли 2009. ће бити лоша година -  рекао је он.

Штрос-Кан је оцијенио да ће опоравак од кризе бити видљив и у будућности.

- Ми смо на пола пута. Остатак године неће бити добар, а побољшање, које сада видимо, тек ће стварно услиједити 2010.
Чак и када се економија опорави, незапосленост ће остати висока и рашће још неко вријеме, рекао је Штрос-Кан.

Упитан да ли би специјална права вучења Међународног монетарног фонда могла да замијене долар, као главну међународну резервну новчану јединицу, он је рекао да смо  "далеко, врло далеко од ситуације у којој би премоћ долара могла да буде оспорена".

- Стварност је да СAД имају најмоћнију економију тако да, иако можемо да размишљамо о другачијем систему, ја не верујем да би специјална права вучења Међународног монетарног фонда могла да замијене огромну количину долара која циркулише у свијету као међународно средство плаћања - додао је Штрос-Кан.

Он је подсјетио да су недавни огромни профити банака, укључујући "Голдман Сакс" и "ЈП Морган", подстакли бојазан међу политичарима да банке нису у довољној мјери промијениле своју пословну праксу у вријеме финансијске кризе.

- То су најбољи примјери како банке држе свој курс без обзира на кризу - истакао је Штрос-Кан.

Камате

Међународни монетарни фонд најавио је досад неуобичајену помоћ за око 80 најсиромашнијих држава, које му до краја 2011. године неће више плаћати камате и тако ће примити више новца у облику зајмова. 

- Нови зајмови тим земљама могли би достићи 17 милијарди долара до 2014. године, од чега би се осам милијарди исплатило у идуће двије године - рекао је Доминик Штрос-Кан.

Скандал

Упитан да ли је забринут у вези са великим бонусима за банкарске службенике у СAД, извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Штрос-Кан је рекао:

- Искрено да кажем, оно што видим је прави скандал. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана