Лоша година за берзе у БиХ

Далиборка Секулић
Лоша година за берзе у БиХ

БAЊA ЛУКA - За разлику од прошле године, која је за домаће берзе била више него успјешна, 2008. година остаће брокерима у лошем сјећању.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић рекао је да је 2008. годину на бањолучком тржишту капитала обиљежио много мањи промет него претходне године, те пад цијена акција од самог почетка године.

- Очекује се да би промет на Бањалучкој берзи ове године могао бити испод 250 милиона, а прошле године промет је износио преко 700 милиона марака. Од почетка године индекс BIRS пао је за око 57 одсто, док је тај пад на берзама у региону износио преко 60 одсто - рекао је Лакић.

Оно што је, каже Лакић, обиљежило ову годину на Бањалучкој берзи је почетак трговања обвезницама РС, а на трендове на локалном тржишту, према Лакићевим ријечима, највише је утицала глобална финансијска криза.

- Оно што је карактеристично за све свјетске берзе, па и нашу, јесте то да цијене падају и на саму најаву кризе у економији, јер инвеститори који купују акције на берзи, поред постојећих купују и будуће резултате. Тако ће се и најава изласка из финансијске кризе најприје осјетити на берзама - рекао је Лакић.

Напоменуо је да је прошле године на берзама владао јак оптимизам и када су цијене акција страховито расле било је упозорења да ли постоји реалан разлог за такав раст.

- Са друге стране, у вријеме када на берзама влада изразит песимизам, треба бити реалан и сагледати да ли има разлога за толики песимизам, јер код одређених предузећа у РС пословни резултати ове године су значајно бољи него претходних година, а цијене акција су на минимуму у посљедњих три до четири године - нагласио је Лакић.

Генерални директор Сарајевске берзе Златан Дедић казао је да је 2008. година за Сарајевску берзу била изузетно тешка, те у односу на 2007. годину није била ни приближно успјешна.

- Имамо примјер два екстрема, 2007. годину као најбољу у историји Сарајевске берзе, а са друге стране 2008. годину као једну од најтежих - казао је Дедић.

Дедић је казао да су одређени фактори током цијеле године утицали на пословање Сарајевске берзе.

- Утицај глобалне финансијске кризе, политичка нестабилност, споро спровођење економске реформе у оквиру БиХ, што је карактеристично за оба ентитета, те још и проблем немогућности издавања обвезница старе девизне штедње у ФБиХ највише су утицали на рад Сарајевске берзе - нагласио је Дедић.

Истакао је да је берза боље пословала у другом полугодишту него у првом дијелу године.

- Имали смо 150 милиона марака промета у првом полугодишту и око 300 милиона до сада у другом полугодишту, прије свега захваљујући примарној емисији обвезница Уникредит банке преко Сарајевске берзе у износу од 100 милиона у двије транше - објаснио је Дедић.

Децембар је, додао је, најактуелнији мјесец у години, када се биљежи најбољи промет на Сарајевској берзи.

Унапређење

Лакић је нагласио да би у наредном периоду требало унаприједити законске регулативе, те корпоративно управљање у домаћим предузећима да би се привукао капитал домаћих и страних инвеститора.

- Поред тога, реформа пензионог система и први приватни пензијски фондови могли би позитивно утицати на ситуацију на тржишту капитала РС - казао је Лакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана