Лоша амбалажа продужава пут до корпе купца

Жељка Кокот
Лоша амбалажа продужава пут до корпе купца

Бањалука - Домаћи произвођачи углавном не придају довољан значај визуелном изгледу својих производа па купци неријетко са полица маркета пазаре мање квалитетне, али боље упаковане увозне производе.

Добро дизајнирана амбалажа успоставља директну везу између произвођача и купца, а њен основни задатак је да производ што више приближи купцима и да их посебношћу заинтригира да тај производ купе. Већина домаћих фирми, међутим, при смањивању трошкова најприје реже ставке за маркетинг, не размишљајући да ће се то директно одразити на приходе од продаје производа. Конкуренција из иностранства, с друге стране, не одступа од тог вида промоције, знајући да су најбољи мамци за купце маштовито израђена амбалажа која производ издваја из масе сличних и повољна цијена.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да изглед амбалаже има највећи утицај на продају прехрамбених и производа широке потрошње јер потрошачима преноси поруку и доживљај и прије самог конзумирања.

- Визуелни изглед производа је изузетно значајан за успјех на тржишту. Многе домаће фирме су препознале његов значај и посветиле се унапређењу изгледа амбалаже, што се позитивно одразило на резултате њиховог пословања - каже Благојевић.

Он је додао да су поједине фирме из РС на вријеме препознале значај изгледа производа и уложиле у изградњу потенцијалних брендова.

- Примјер доброг маркетинга су "нектар" пиво, "бонито" кечапи, "плантаго" чајеви или вода "вивија". Ти производи су постали тржишно препознатљиви захваљујући препознатљивом квалитету и улагањима у промоцију и изглед амбалаже - каже Благојевић и додаје да су маркетиншки освијешћене фирме за сада у мањини, па наши производи често губе трку у конкуренцији са иностраним, који су истог или лошијег квалитета, али боље упаковани.

Маркетинг менаџер Сара Пепић каже да је за израду добро дизајниране и оригиналне амбалаже потребно много истраживачког рада и да произвођачи морају пажљиво доносити одлуке и на крају визуелно и технички тестирати производ.

- О важности визуелног изгледа производа најбоље говоре повратне информације купаца који произвођачима на различите начине указују на ефекте промјене изгледа производа - каже Пепићева.

Колико су инострани бизнисмени посвећени визуелном идентитету производа показује примјер "Бањалучке пиваре". Њени британски власници су послије приватизације, између осталог, измијенили и модернизовали дизајн боца, етикета и друге елементе визуелног идентитета, што се на тржишту показало као исправан потез.

Истраживања

Истраживања о навикама потрошача показују да они највећи дио куповина обављају неплански, а један дио купаца бира производе само на основу дизајна паковања.

Резултати истраживања спроведених у САД показали су да потрошач седам од десет производа пазари неплански, што много говори о значају паковања и његовој психолошкој моћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана