Лош старт године за индустрију РС

Жељка Кокот
Лош старт године за индустрију РС

Бањалука - Индустријска производња у РС смањена је у јануару за један одсто у односу на исти период прошле године.

Према подацима Републичког завода за статистику, у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром и климатизације забиљежен је раст од 11,9 одсто, али он није могао да надомјести значајан пад у преостале двије гране индустријске производње.

Прерађивачка индустрија је имала пад од 9,8 одсто, док је у сектору вађења руде и камена производња смањена за 6,3 одсто. Посебно забрињава велики пад у прерађивачкој индустрији, која би требало да буде мотор индустријског раста.

Директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић сматра да развој индустрије спутавају системски проблеми, а највећи је неповољан пословни амбијент који се огледа у великим фискалним и парафискалним оптерећењима привреде.

- Индустријска производња је најугроженији привредни сектор у Српској јер привредна оптерећења подигнута 2010. године нису ни близу смањена, а одлукама власти привреди се дају само мрвице - истакао је Ћорић.

Говорећи о проблемима са којима се индустрија суочава, Ћорић је навео да је енергетски сектор оптерећен вишком радника у термоелектранама и хидроелектранама, док је у приватном сектору присутан висок ниво сиве економије.

- Привредници бјеже у сиву зону, јер не могу да се носе са великим оптерећењима. Неопходне су системске реформе у правцу фискалних и парафискалних растерећења како произвођачи не би бјежали у сиву економију због великих намета који им онемогућавају рентабилно пословање - казао је Ћорић наводећи да се без тога не може очекивати значајнији раст индустријске производње.

Запослени

Број запослених у индустрији РС већи је за 1,7 одсто у 2014. у односу на 2013. годину. Број запослених у области вађења руде и камена порастао је за 5,7 одсто, у области снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром за четири, а у прерађивачкој индустрији за 0,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана