Локалном валутом против рецесије

Агенције
Локалном валутом против рецесије

Бристол - У ери глобалне економије и под притиском рецесије све је више градова, посебно у Европи, који почињу да размишљају локално, а у више градова у чак 14 европских држава постоје локалне валуте.

Најновија је пуштена у промет прије три седмице у британском граду Бристолу.

У “граду балона” британска фунта није више једино платежно средство. На сцену је ступила бристолска фунта, коју су дизајнирали сами грађани.

- Надамо се да ће локална валута усмјерити људе да размишљају о локалним питањима и креативности, да ће нас ослободити од онога што нам се сервира са врха и навести нас да преиспитамо међусобне односе и начине на које размјењујемо робу и услуге - каже директор бристолске фунте Крис Сандерленд, преноси РТС.

Новој финансијској шеми Бристолске кредитне уније већ се прикључило неколико стотина малих предузећа.

- Ово није напад на националне компаније и националну трговину, већ позитивна подршка локалним компанијама и трговини - каже адвокат бристолске фунте Стив Кларк.

У Британији постоји неколико стотина локалних финансијских шема, али само ова ужива и подршку локалних власти.

- Грађанима ћемо омогућити да плаћају порез у бристолским фунтама - каже Барбара Јанке из Градске владе Бристола.

И не само то. Осим у готовом новцу, грађани ће моћи да плаћају и електронски. То није случај у мјестима попут Тотнеса, Луиса, Страуда, па чак и лондонске општине Брикстон, гдје су локалне валуте доступне само у кешу.

Међутим, многи економисти сумњају да су локалне валуте пут ка изласку из рецесије у ери глобализације.

- Држава једино може да води успјешну монетарну политику и мислим да су домети оваквих мјера на локалном нивоу прије свега на уштрб државе, односно заједнице којој припада тај локал - каже Горан Николић из Института за европске студије.

Међутим, овај тренд се развија. Локалне монетарне шеме тренутно постоје у 14 европских држава. Пионир оваквог приступа локалној економији је Њемачка, гдје се води и најжешћа дебата о успјешности оваквог економског модела.

Храна

- Већина онога што нам је потребно производи се на другим крајевима свијета, а климатске промјене доводе у сумњу дугорочан опстанак таквих ланаца снабдијевања. Зато се осјећамо сигурнијим ако обезбиједимо да се храна и основне потрепштине обезбјеђују локално - каже покретач страудске фунте Моли Скот Кејто.

        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана