Локални парламент зауставио вјетропарк у Босанском Грахову

Милијана Латиновић Радошевић
Локални парламент зауставио вјетропарк у Босанском Грахову

БОСАНСКО ГРАХОВО - Милионска инвестиција у Босанском Грахову стављена је на чекање, јер локални парламент није дао зелено свјетло начелнику да потпише меморандум о сарадњи са њемачким инвеститором.

Рекао је то за “Глас Српске” први човјек Босанског Грахова Урош Ђуран, додавши да је у сталном контакту са инвеститором.

- Они нису одустали, међутим све стоји, јер Скупштина општине не засједа од марта ове године, ништа се не дешава - рекао је Ђуран.

Додао је да инвеститор и даље настоји да обезбиједи све неопходне дозволе да би успио да реализује инвестицију.

- Кантон је додијелио концесију, у току је поступак добијања дозволе за изградњу приступног пута - рекао је Ђуран, подсјетивши да би изградња вјетропарка на територији ове повратничке општине сигурно унаприједила привреду и донијела нова радна мјеста.

Влада Ливањског кантона потписала је уговор с фирмом “Вјетроелектране дах планине” из Мостара, пословницом њемачке компаније “њпд Еуропе ГмбХ”, за изградњу вјетропаркова у тим повратничким општинама у ФБиХ. Концесионару је додијељена концесија за изградњу вјетропарка “Чадиљ”, смјештеног на подручју Гламоча, укупне инсталиране снаге од 138 мегавата, за коју је одређена једнократна концесиона накнада у износу од 62.236 КМ.

Додијељена је и концесија за изградњу вјетропарка “Марино Брдо”, смјештеног на подручју Босанског Грахова, укупне инсталиране снаге од 126 мегавата, за коју је одређена једнократна накнада у износу 56.330 КМ.

Првобитни план је био да први киловати струје из ових вјетропаркова крену након пет година те да у локални буџет донесу на годишњем нивоу најмање милион марака.

Међутим, већ двије године су прошле од ти првих корака, а реализација инвестиција у двије општине, која је вриједна око пола милијарде марака, још није почела.

Њемачка фирма је још 2021. године најавила изградњу четири вјетропарка на подручју Ливањског кантона.

Осим два, за која је концесија раније одобрена, најављена је и изградња два вјетропарка на подручју Ливна.

Ријеч је о једном од водећих свјетских произвођача обновљивих извора енергије. Овај глобални гигант има вјетроелектране у 30 земаља широм свијета.

Накнада

Годишња концесиона накнада биће обрачунавана у износу од 1,75 одсто од укупног бруто прихода оствареног производњом електричне енергије. Уговори су склопљени на период од 30 година у сврху коришћења вјетра за производњу електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана