Љубиша Владушић: Још нисмо у рецесији

Марина Чигоја
Љубиша Владушић: Још нисмо у рецесији

БAЊA ЛУКA - Привреда БиХ још увијек биљежи позитивне стопе раста, али оне су ниже него у претходном периоду, тако да се тренутно налазимо у стагнацији, али можемо рећи и да смо на путу ка рецесији, сматра вицегувернер Централне банке БиХ Љубиша Владушић.

- Aко дефинишем рецесију као повремено успоравање у привредним активностима, са даљим посљедицама на погоршање опште економске климе, можемо констатовати да је у БиХ дошло до успоравања активности у појединим гранама привреде. Међутим, још немамо реалне показатеље пада реалног дохотка, пораста незапослености, те смањења производње и потрошње, да бисмо могли говорити о рецесији - истакао је Владушић.

Он је рекао да грађани БиХ већ осјећају посљедице свјетске финансијске кризе и подсјетио на октобар 2008. године када је дошло до повлачења депозита из комерцијалних банака.

- Мјере које су тада предузете имале су позитивне ефекте, сачувале су здравље и ликвидност комерцијалних банака и тиме омогућиле нормално функционисање овог сектора у отежаним околностима. Побољшање ликвидности комерцијалних банака од стране мјера Централне банке БиХ, нажалост, није пропраћено и неким другим мјерама као што су, на примјер, финансирање кроз додавање нових инструмената и олакшица, као и јачање капиталне базе - казао је Владушић.

Он је нагласио да су импликације свјетске финансијске кризе присутне у БиХ, али да би се будуће посљедице могле ублажити благовременим реаговањем на монетарној и фискалној страни.

Кредитирање 

Скупљи капитал, неповјерење међу учесницима на тржишту капитала, већи опрез у управљању ризицима, као и инструкције банака из иностранства, према Владушићевим ријечима, створиле су нове, значајно теже услове кредитирања у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана