Љубиша Владушић - Домаћом штедњом до прогреса

С. Ш.
Љубиша Владушић - Домаћом штедњом до прогреса

ПAЛЕ - У овом тренутку тешко је вјеровати да се у БиХ за кратко вријеме може догодити својеврсно економско чудо, али прогрес се може обезбиједити управо повећањем домаће штедње, која је најквалитетнији и најјефтинији капитал за банке, као и подстицањем предузетништва, рекао је вицегувернер Централне банке БиХ Љубиша Владушић.

- Да би створили могућност за бржи привредни развој, заснован на повећању штедње и јачању предузетничког сектора, неопходна је и пуна политичка стабилност у БиХ и свакако њено брже кретање ка европским интеграцијама - навео је Владушић.

Он је напоменуо да приватна штедња није била значајан фактор опоравка, односно економског раста у постконфликтној БиХ. Досадашњи показатељи у том сегменту, истакао је,  недвосмислено упућују на закључак о слабој вези штедње, економског раста и инвестиција.

- Цијеним да ће глобална економска криза и даље утицати на домаћу штедњу. Сјетимо се недавне "велике нервозе грађана", која је довела до повлачења око 700 милиона марака, што је представљало око 12 одсто укупне домаће штедње. Тиме је био погођен банкарски сектор који се у таквим околностима "бранио" повећањем каматних стопа и пооштравањем критеријума за добијање кредита - нагласио је Владушић.

Владушић је истакао да вријеме које је пред пред нама засигурно неће бити исто као што је било прије финансијске кризе, али оно што је добро јесте стабилност валуте и још увијек ниска инфлација, због чега нема ни дивљања цијена.

                                                                                          

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана