Љубић: Одлука о деблокади рачуна Алумијина стигла у посљедњи час

СРНА
Љубић: Одлука о деблокади рачуна Алумијина стигла у посљедњи час

Мостар - Директор "Алуминија" Мостар Никица Љубић изјавио је да је одлука о деблокади рачуна овог предузећа донесена у посљедњем тренутку.

"Због дуготрајне неликвидности и немогућности нормалног пословања остали смо без сировина, репроматеријала и уопште без могућности функционисања у смислу основних дневних оперативних радњи. Деблокада рачуна од животне нам је важности и ово је веома значајан корак напријед, ово је отварање врата шанси за почетак опоравка жАлуминија", рекао је Љубић.

Влада Федерације БиХ данас је наложила управи "Електропривреде ХЗ ХБ" да деблокира рачуне мостарског "Алуминија" и обустави поступак искључења напајања електричном енергијом овог комбината.

Влада је дала препоруку да се рачуни деблокирају на период од 60 дана, али и да "Електропривреда", у случају да "Алуминиј" не буде плаћао текуће рачуне, покрене механизме принудне наплате, односно да поново блокира рачуне.

Недавно су из "Електропривреде ХЗ ХБ" саопштили да је дуг "Алуминија" нарастао на више од 120 милиона марака, те да је посљедњих мјесеци, од када су блокирани рачуни "Алуминија", наплаћено тек нешто више од 77.000 марака.

"Електропривреда ХЗ ХБ" у већинском је власништву Владе ФБиХ, а у "Алуминију" Влада има 44 одсто дионица.

"Алуминиј" је највећи извозник у БиХ и био је једно од најуспјешнијих предузећа све до уназад годину дана када је предузеће доспјело у огромне проблеме због пада цијена алуминијума на свјетској берзи, те високе цијене струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана