Лизинг куће у губитку од 34 милиона КМ

Марина Чигоја
Лизинг куће у губитку од 34 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Укупан губитак лизинг кућа у БиХ у првој половини 2011. године износи око 34 милиона марака, показују подаци Удружења друштава за лизинг у БиХ.

Предсједник овог удружења Сулејман Хаџић рекао је "Гласу Српске" да је тренд лоше наплате потраживања настављен и у овој години.

- Разлог за пословни губитак свакако је лош тренд наплате, али и цјелокупна економска ситуација у земљи. Надали смо се да ће доћи до опоравка привредних активности, међутим, од тога још нема ништа, тако да ће и ова година сигурно бити тешка и неизвјесна у смислу успјешности пословања - истакао је Хаџић.

Он је казао да је степен ненаплаћених потраживања до прије двије године износио око три одсто, док данас сигурно износи око десет одсто.

- То је катастрофалан показатељ - казао је Хаџић.

Укупна потраживања лизинг кућа у Републици Српској у првој половини ове године износе 71,7 милиона КМ.

У извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система РС за првих шест мјесеци ове године наводи се да због гашења једног даваоца лизинга из ФБиХ, односно двије пословне јединице у РС, потраживања имају стопу пада од 32 одсто у односу на стање крајем претходне године.

- Потраживања по основу финансијског лизинга износе 69,1 милион КМ, од чега се на даваоце лизинга РС односи 1,6, а на пословне јединице са сједиштем у ФБиХ 67,5 милиона КМ - наводи се у извјештају.

Највећи износ потраживања по основу финансијског лизинга односи се на возила за обављање дјелатности у износу од 33,1 милион КМ, те на машине и опрему 20,9 милиона КМ.

Aгенција за банкарство ФБиХ одузела је крајем јуна ове године дозволу за обављање послова лизинга друштву "Хипо Aлпе Aдрија лизинг" Сарајево, јер је утврђено је да је ово друштво престало да испуњава услове који се односе на минималан износ основног капитала.

Aгенција за банкарство РС је, поред раније основаног даваоца лизинга "Нова лизинг", крајем маја ове године, издала дозволу за обављање послова лизинга "Хипо Aлпе Aдрија лизингу" Бањалука.

Због проблема у наплати потраживања, друштво "Нова лизинг" половином прошле године обуставило је пласмане и усмјерио активности на наплату потраживања како би се ријешило стање портфолија и покренуо ликвидациони поступак. Овај давалац лизинга има милион марака губитка из претходног периода и текући губитак у износу од 31 хиљаду КМ.

- Новоосновани давалац лизинга у Српској до јуна ове године није започео са пословном активношћу и у билансу има евидентиран само капитал и новчана средства - наводи се у извјештају.

Запослени

У лизинг сектору РС у првој половини 2011. године запослено је укупно 36 радника, са стопом раста од 140 одсто у односу на крај прошле године. У два даваоца лизинга са сједиштем у РС запослено је 26 радника, док су лани била запослена четири радника.

- Број радника повећан је због преузимања дијела запослених од друштва из ФБиХ којем је одузета дозвола за рад. У пословним јединицама чије је сједиште у ФБиХ запослено је десет радника - наводи се у извјештају Aгенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана