Листу незапослених скраћују одласци у иностранство

Данијела Бајић
Листу незапослених скраћују одласци у иностранство

БАЊАЛУКА - На евиденцији Завода за запошљавање крајем априла ове године било је 61.541 незапослени, што је за 8.143 или 11,7 одсто мање у односу на исти период лани, а синдикалци и послодавци кажу да је то махом посљедица одласка у иностранству, због чега домаће фирме више не могу ни квалитативно нити квантитативно да попуне радна мјеста.

Према подацима Завода, од укупног броја незапослених највише је било радника са средњом стручном спремом и то 19.837 те 19.835 квалификованих.

- Без радне књижице у прва четири мјесеца ове године остала су 4.823 лица, док је у истом периоду лани било њих 484 више - показује статистика завода. 

Са евиденције незапослених у прва четири мјесеца ове године избрисано је 7.506 мушкараца и жена због запослења, а када је ријеч о локалним заједницама у којима је ове године запослено највише становника, на првом мјесту је Бањалука, иза које слиједе Бијељина, Приједор, Добој и Зворник.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је за "Глас Српске" да је у вези са запошљавањем у Српској направљен помак, али да би требало још много рада и труда уложити како би број запослених био на задовољавајућем нивоу.

- Чињеница је да се стопа незапослености смањује, али се, нажалост, у истом омјеру не повећава запосленост. Има ту разних комбинаторика, али оно што је сигурно јесте то да Српска константно губи квалификовану и продуктивну радну снагу која одлази у иностранство.

Тог проблема су свјесни и надлежни, али не раде довољно на томе да побољшају економско-социјални положај запослених и тако спријече одлазак младих - рекла је Мишићева, нагласивши да веома много људи ради на црно.

Да све више квалитетних радника напушта Српску сматра и директор Уније послодаваца РС Саша Аћић, који каже да повећање броја радних дозвола за странце указује да је проблем недостатка кадра све израженији.

- У овом тренутку не можемо пронаћи ни квалитативно нити квантитативно одређени број потребне радне снаге. Оно што је извјесно јесте то да ћемо у наредним годинама морати још интензивније тражити раднике изван БиХ. Неопходно је учинити додатне напоре са циљем даљег смањења пореских и непореских оптерећења, како бисмо дошли у позицију да што више повећамо конкурентност и плате. Растом продуктивности и конкурентности можемо обезбиједити и повратак значајног броја људи из иностранства - казао је Аћић.

Додао је да је потражња за радницима у свим гранама све већа, прије свега у грађевинарству, туризму, угоститељству и пољопривреди.

Колективни уговор

Ранка Мишић казала је да је и даље одређен број фирми у Српској без колективног уговора, који би раднике довели у равноправан положај са оним који су запослени у јавним предузећима.

- Код послодаваца који немају потписан колективни уговор не поштују се елементарна радничка права - тврди Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана