Лисабон сљедећи велики дужник

Глас Српске
Лисабон сљедећи велики дужник

ЛИСAБОН - Проблеми са дуговањем какви су се појавили у Грчкој највјероватније ће се проширити и на друге земље у еврозони, а Португалија би могла бити сљедећа жртва.

Ово је јуче изјавио замјеник грчког премијера Теодорос Пангалос, а пренијела Срна.

Пангалос је рекао да Португалија не смије остати неутрална по питању помоћи Европске уније за своје чланице након што су се лидери 25. марта сагласили о финансијској мрежи помоћи Грчкој.

- Надам се да се криза као у Грчкој неће десити те да ће превагнути солидарност и да ћемо наћи излаз из ескалације трошкова позајмљивања. Међутим, уколико се то не деси наредна жртва, највјероватније је Португалија - рекао је Пангалос који је потврдно одговорио и на питање да ли ће се криза проширити на еврозону.

Он је нагласио да се Грчкој догодила криза, јер је била у најтежој ситуацији али да се слично може десити и Шпанији и Португалији.

- Због лошег економског раста, конкурентности и дефицита у буџету који је прошле године нарастао до 9,4 одсто од бруто домаћег производа скренуо је пажњу тржишта, која су забринута због појаве дуговања у еврозони, на Португалију - рекао је Пангалос.

Званични Лисабон је истакао да премије које ће Португалија дати за позајмице ипак су још троструко мање него код Грчке док је и пројектовани однос дуговања према бруто друштвеном производу од 86 одсто за ову годину и даље много мањи него код Aтине, гдје је око 120 одсто.

Економисти су, такође, позитивно реаговали и на владин програм штедње, чији је циљ смањење дефицита у буџету на 2,8 одсто од бруто домаћег производа у 2013. години и већина њих указује на добре резултате Лисабона на путу ка смањењу свог дефицита.

Тврди став

Теодорос Пангалос, који је раније критиковао Њемачку да није на одговарајући начин исплатила компензације за окупацију током Другог свјетског рата, рекао да је тврди став Берлина у разговорима са Aтином заснован на "моралном, расном приступу" и на идеји да Грци не раде довољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана