Лидери Г20: Биће предузете мјере за заштиту еврозоне

Агенције
Лидери Г20: Биће предузете мјере за заштиту еврозоне

Лос Кабос - Лидери Г20 поручили су да ће предузети све неопходне мјере за заштиту еврозоне, преносе агенције.

У завршном комуникеу са дводневног самита у мексичком одмаралишту Лос Кабос, лидери су поздравили планове Шпаније за рекапитализацију својих банака.

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је охрабрен плановима европских лидера за рјешење кризе у еврозони и да је увјерен да ће Европа у наредних неколико седмица “израдити план за даљи напредак.”

- Оно што сам током разговора чуо од европских лидера је да они схватају какав је улог, зашто је по њих важно да предузму смјелу и одлучну акцију и увјерен сам да они могу извршити те задатке - рекао је Обама.

Према његовим ријечима, за кризу у Европи не постоји “сребрни метак” али “сваки учињени корак указује на то да се Европа креће ка даљој интеграцији а не ка распаду”.

Британски Би-Би-Си наводи да су европски лидери при крају самита поручили да ће одржати стабилност еврозоне и да ће радити са новом владом Грчке ка реформама и одрживости.

Међутим, њемачки канцелар Ангела Меркел је истакла да се и Грчка мора придржавати своје стране договора са међународним кредиторима.

Меркелова је навела да је “очигледно да су раније усаглашене реформе прави кораци и да због тога морају бити предузети”.

У својим завршним дискусијама на самиту, лидери су се, такође сагласили да неће уводити протекционистичке мјере до 2014. године.

Игнорисани проблеми сиромашнијих земаља

Организације за борбу против сиромаштва у свијету саопштиле су данас да су проблеми Европе преузели примат на самиту лидера Г20 у Мексику чиме је у други план гурнут њихов рад на рјешавању сиромаштва и недостатка хране у најсиромашнијим земљама свијета.

- Лидери су се забавили несугласицама око начина рјешавања кризе у еврозони и из вида су изгубили да су земље у развоју у проблему због смањења помоћи, климатске промјене и све виших цијена хране - рекао је портарол хуманитарне организације “Оксфам” Карлос Зарко.

Према његовим ријечима, било је предвиђено да обезбјеђење хране буде приоритет на самиту, али лидери нису успјели да израде план за помоћ више од милијарду људи који се суочавају са глађу.

Он је нагласио да је употреба биогорива, које је узрок раста цијена хране јер користи храњиве састојке за погонско гориво, игнорисана на самиту упркос позивима међународних хуманитарних агенција да се укину државне субвенције за ово гориво.

Зарко је додао да није било помена ни о мањим пољопривредницима, који су од кључне важности у производњи хране и обезбјеђењу, те да није израђен план за њихову подршку иако има више од 200 милиона сличних фарми у земљама Г20.

Директор савеза америчких организација за развој “ИнтерАкција” Џон Ратроф истакао је да су у завршном комуникеу лидера Г20 подржана важна питања развоја исхране и пољопривреде, али да ниједну од иницијатива не прате акциони планови.

Милијардер и филантроп Бил Гејтс је током прошле године у свом извјештају предложио начине за проналажење нових начина за финансирање развоја у сиромашнијим земљама у вријеме када богатије земље усљед мјера штедње смањују помоћ.

У извјештају, који је поднијет лидерима Г20 у Француској прошле године, предложени су порез на финансијске трансакције, авионски превоз и бродског горива и дуван као нови начини који би могли увећати ресурсе за сиромашније.

Ниједан од приједлога није изнесен и извјештај није ни поменут на самиту у Лос Кабосу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана