Летонија од 1. јануара 2014. у еврозони

Агенције
Летонија од 1. јануара 2014. у еврозони

Брисел - Летонија ће се 1. јануара придружити еврозони, најавио је летонски премијер Валдис Домбровскис, пошто је јуче добио званичну потврду министара финансија чланица Европске уније, са састанка у Бриселу, преносе агенције.

- Сада са сигурношћу можемо рећи да се 1. јануара придружујемо еврозони - рекао је Домбровскис, уз оцјену да ће то “олакшати економски развој”.

Европски комесар за економију Оли Рен је уопозорио Летонију да је важно наставити здраву економску и буџетску политику, како би се обезбиједило успјешно функционисање у еврозони, због страха од инфлаторних притисака.

Земље које су се побринуле за своје економије имале су користи од чланства у еврозони, али ако патите од дебаланса или фискалне неодговорности, суочићете се са врло озбиљним проблемима, поручио је Рен.

Уласком Летоније ће еврозона добити 18. члана.

Летонија има највишу стопу раста у ЕУ.

Домбровскис је изјавио да ће чланство у еврозони подстаћи даљи раст привреде, омогучавајући ниже каматне стопе, смањујући ризике приликом размене валута и утичући на привлачење страних инвестиција.

Најновија истраживања јавног мнења су показала да се 53 одсто од два милиона Летонаца противи заједничкој валути, због страха од раста цијена.

Домбровскис је изјавио да подршка евру расте и да ће до 1. јануара већина Летонаца бити за чланство у еврозони.

Све чланице ЕУ, осим Велике Британије и Данске, имају мандат за прикључење еврозони пошто испуне критеријуме, што се односи на Хрватску, Бугарску, Чешку, Мађарску, Литванију, Пољску, Румунију и Шведску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана