Лејла Решић: Смањићемо таксе да привучемо инвеститоре

Глас Српске
Лејла Решић: Смањићемо таксе да привучемо инвеститоре

Влада РС ће измјенама и допунама Закона о административним таксама смањити трошкове које инвеститори у области грађевинарства тренутно имају, јер они плаћају двоструке таксе, што представља велико оптерећење.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић и додала да се на тај начин жели изаћи у сусрет улагачима.

- Инвеститори у области грађевинарства плаћају таксу по Закону о грађевинарству и таксу по Закону о административним таксама. У појединим областима ићи ћемо са смањивањем висине такси, а у одређеним случајевима приступићемо измјенама или укидању - изјавила је Решићева.

* ГЛAС: Да ли је Министарство управе и локалне самоуправе успјело да реализује све планиране задатке у првих стотину дана рада ове владе?

РЕШИЋ: Реализовали смо све што смо предвидјели. Наставили смо реализацију већ покренутих пројеката, међу којима је и пројекат електронске централне базе матичних књига. Ту су и бројни пројекти који се односе на реформу јавне управе и спроводе се у континуитету од 2009. године. Осим тога до сада смо обишли 18 општина, углавном неразвијених и изразито неразвијених, које су директно наслоњене на ово министарство, које им не нуди само финансијску помоћ, него и друге видове помоћи. Приступили смо измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи, те измјенама и допунама Закона о државним службеницима. У току су и измјене и допуне Закона о административним таксама, јер је једна од активности Владе побољшање пословног амбијента за инвеститоре. Иако за првих стотину дана рада није било у плану приступање измјенама републичког изборног закона, ми смо отпочели и тај посао.

* ГЛAС: У којој мјери ће измјене и допуне Закона о административним таксама смањити трошкове инвеститора, који се неријетко жале на висину такси?

РЕШИЋ: У неким областима ћемо ићи са смањивањем висине одређених такси, а у одређеним случајевима приступићемо њиховим измјенама или укидању, јер инвеститори у области грађевинарства плаћају таксу по Закону о грађевинарству и таксу по Закону о административним таксама, те практично плаћају дупле таксе, што је велико оптерећење. Настојаћемо да те трошкове смањимо или укинемо, да би се изашло у сусрет инвеститорима.

* ГЛAС: Које мјере које сте до сада спровели оцјењујете као најзначајније?

РЕШИЋ: Мислим да су наши контакти са општинама најзначајнији дио активности Министарства, јер свака општина захтијева сасвим другачији приступ и рад. Различита је проблематика и степен развијености општина. Наш план је да из године у годину што више општина пређе бар једну степеницу, односно из ниже у вишу категорију развијености.

* ГЛAС: Који су то највећи проблеми у неразвијеним општинама?

РЕШИЋ: Иако су проблеми различити, природа рјешавања је практично иста. Изразито неразвијене општине још увијек се највише боре са капиталним инфраструктурним проблемима.

* ГЛAС: Докле се стигло у договорима са Организацијом за међународну помоћ и развој (IRD), која је изразила спремност да у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама финансира одређене пројекте?

РЕШИЋ: До краја маја очекујемо њихов поновни долазак и тада ћемо прецизирати смјернице даљег дјеловања. Све општине са којима смо до сада разговарали имају припремљен пројекат, који би IRD могао да реализује. Општине су веома ажурне у припремању пројекта, а они се углавном односе на путну инфраструктуру, канализационе и водоводне мреже и мостове. Вјероватно ћемо акценат ставити на путну и комуналну инфраструктуру.

* ГЛAС: Који су планови Министарства за сљедећи период?

РЕШИЋ: Завршаваћемо започете пројекте, а и даље ћемо настојати да максимално будемо на терену. Наш план је да до краја године обиђемо све локалне заједнице и надамо се да ћемо то реализовати. Све добре пројекте који ће допринијети развоју општине Влада РС подржаваће и у сљедећем периоду.

Удружења

* ГЛAС: Колико удружења и организација има статус од јавног интереса и колико је за њихово финансирање издвојено новца за ову годину?

РЕШИЋ: Статус удружења од јавног интереса ове године има 21 организација, а прошлих их је било 13. Средства за њихово финансирање су већа за 100.000 КМ, али има осам удружења више, тако да су, када се подијеле на број организација, та средства на нивоу прошлогодишњих, јер смо морали да водимо рачуна и о мјерама штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана