Лед у Ариљу диже цијену малине у Српској

Милијана Латиновић
Лед у Ариљу диже цијену малине у Српској

БАЊАЛУКА - Берба малине у Републици Српској је почела, а иако произвођачи тврде да су у малињаке ушли са прошлогодишњом цијеном од 6,80 КМ по килограму, хладњачари још калкулишу и наглашавају да ће рачуница бити позната тек када посао у засадима буде завршен.

Количином плодова нису задовољни ни произвођачи ни откупљивачи јер је година, како кажу, подбацила. Међутим, оно рода што имају солидног је квалитета, па се и једни и други надају да ће се посао исплатити. Осим тога, уздају се да ће цијена расти и зато што малине неће бити довољно ни у Србији јер је лед уништио род у ариљском крају.

Предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић рекао је да је берба почела мало раније него иначе.

- Код мене је данас трећи дан бербе. Задовољан сам за сада, па видјећемо шта ће бити. Многи нису задовољни. Колико смо чули за откупну цијену, стартује се са прошлогодишњом, а то је 6,80 КМ по килограму. Испод ићи неће. Чули смо и да је у Србији у мачванском крају око 7,50 марака почетна, тако да очекујемо да она само расте до краја бербе - истакао је Алемпић.

Додао је да ће рачуница бити позната тек када се берба заврши, а добрим дијелом ће зависити и од оне у Србији. И хладњачари потврђују да би цијену требало да подигне и то што је прије седам дана лед уништио готово 90 одсто рода малине у Ариљу.

Власник једне од највећих хладњача у Српској “Агро др” Петко Ранкић рекао је за “Глас Српске” да се још ништа прецизно не зна.

- Знамо да је аконтативна цијена у Србији неких 350 динара, али код њих су дневне цијене, а ми ћемо на крају сезоне све сабрати и понудити највишу цијену за све количине ретроактивно - поручио је Ранкић.

Нагласио је да је Ариље један од највећих произвођача у Србији, те да ће све што се тамо дешава и те како утицати и на нас.

- Није добро што се то догодило и што су ариљски засади уништени, али ће то дефинитивно довести до раста откупне цијене - нагласио је Ранкић.

Прве количине у Подрињу преузела је и хладњача “Агрос”, а власник  Стаменко Катанић поручује да ће тржиште формирати цијену.

- Очекује се пристојна цијена. И временске непогоде у Србији условиће раст цијена - рекао је Катанић и нагласио да ће све зависити и од количине и од квалитета воћа.

Захуктавање

Стаменко Катанић је истакао да би берба малине требало да захукта за викенд.

- Ово је старт. Преузели смо род из два или три домаћинства, а већ прве озбиљније количине очекујемо за викенд - поручио је Катанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана