Лажни директори контролишу 21.500 фирми

Агенције
Лажни директори контролишу 21.500 фирми

Лондон - Више од 21.500 компанија користе групу од 28 такозваних директора на папиру. Они играју кључну улогу у спровођењу стотина хиљада тајних комерцијалних трансакција.

Открила је ово заједничка истрага коју су широм свијета спровели новинари "Гардијана", Би-Би-Си Панораме и Међународног конзорцијума за истраживачко новинарство.

Иако британска влада тврди да су такве злоупотребе давно искоријењене, истрага је разоткрила оф-шор индустрију у процвату која оставља отворен простор за избјегавање пореза и за прикривање имовине, преносе портали.

Група од 28 такозваних директора продају своја имена која се користе на званичним документима компанија, а адресе су заведене на мутним локацијама широм свијета.

Према британском закону ово није илегално, а понекад директори на папиру имају легитимне улоге. Међутим, докази које су прикупили новинари "Гардијана" и осталих медија указују на то да се ова одређена група директора само претвара да контролише компаније на чија документа се потписује.

Саме компаније су често регистроване анонимно оф-шор на Британским Дјевичанским острвима, али такође и у Ирској, на Новом Зеланду, Белизеу и у Великој Британији. Приличан број агенција у Британији бави се продајом оф-шор компанија, а неке од њих у понуди имају и директоре на папиру.

Имена једног британског пара, Саре и Едварда Петре-Мирс појављују се на документима више од 2.000 предузећа. На име извјесног Филипа Крошоуа је заведено чак више од 4.000 фирми.

Влада у Лондону је 1999. тврдила да је индустрија директора који имају улогу паравана "ефикасно забрањена", а надлежни судија је тада казао да суд неће толерисати "ситуацију у којој се неко прихвата да буде директор толико компанија и при томе нема никакву одговорност".

Међутим, истрага је показала да је ова пракса ипак далеко од искоријењене. На овај начин се прикривају бројни прави власници, почев од руских олигарха до дискретних спекуланата на британском тржишту некретнина. Њихов једини заједнички фактор је жеља за тајновитошћу.

Власници

У "Гардијановом" чланку се идентификују сљедећи власници - Владимир Aнтонов, руски милијардер настањен у Лондону и купац фудбалског клуба Портсмаут, који се тренутно бори да не буде изручен Литванији, гдје је контролисао једну банку, Јаир Спицер, софтвер инжењер са сјевера Лондона који се бави продајом некретнина, Хакмејеви, богата израелска породица, чији је један члан путем фирме на Британским Дјевичанским острвима купио пословни блок у Лондону за 26 милијарди фунти, Николас Јоану, чија Aрмстронг група продаје акције са адресе на Беркли скверу у централном Лондону, те СП Трејдинг, која је 2009. повезана са казахстанским бизнисменом и продајом оружја Ирану. Испоставило се да директори на папиру за ову компанију нису ништа знали о правим активностима компаније.

У истрази новинара програма Панорама на Би-Би-Сију приказан је агент компаније који новинару, који се представио као клијент, нуди помоћ да избјегне плаћање пореза. Представник друге компаније, Aтлас корпорејт системс, тражи максималну повјерљивост. Он објашњава да многи наводни директори чак и не знају да се њихова имена користе.

Жена која контролише 1.200 компанија

Са својих 38 година, Сара Петре-Мирс поријеклом из Бредфорда управља једном од највећих пословних империја на свијету. Или макар тако изгледа.

Према званичним подацима, она контролише више од 1.200 компанија широм Кариба, у Републици Ирској, на Новом Зеланду и у самој Британији.

Њен партнер Едвард Петре-Мирс води се као директор још најмање 1.000 међународних компанија. Међутим, право сједиште ове успјешне пословне жене остаје мистерија.

ДХЛ годинама редовно испоручује пакете докумената које Сара потписује, а заузврат добија новац. Све што треба јесте да се потпише, а њено име стоји на активностима које варирају од куповине руских луксузних некретнина до порнографије и казина. У британским компанијама регистровано је њених 12 адреса, од којих је неколико у Лондону. Међутим, ниједна од њих није права адреса становања.

Само једна наведена адреса, колиба на Сарку, изгледа као мјесто становања. Ту се некада заиста налазила породична кућа Петре-Мирс, међутим, новинарска истрага је показала да је породица напустила тај град прије више од годину и преселила се на Карибе.

У тропском граду Невис на Карибима новинари коначно наилазе на луксузну вилу са спектакуларним погледом на море и бучним псом у башти. Ово је дом Саре Петре-Мирс, гдје она званично тврди да управља батаљоном међународних компанија.

Порески рај

Британска Дјевичанска острва су нарочито успјешно склониште, захваљујући томе што нуде изузетну тајновитост. Ова карипска територија, коју контролише Британија, продала је више од милион оф-шор ентитета, чији су власници анонимни откако се 1984. представила као порески рај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана